Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu objavili papežev program v velikem tednu

Objava: 14. 04. 2011 / 16:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu objavili papežev program v velikem tednu

Med mašo na cvetno nedeljo bo Benedikt XVI. prejel izvod novega katekizma za mlade YouCat.

Bogoslužje zadnje večerje v lateranski baziliki, križev pot v koloseju, slavje velikonočne vigilije in blagoslov 'mestu in svetu' predstavljajo vrhunce papeževih bogoslužij v prihajajočih dneh velikega tedna in velikonočnih praznikov. Program svetega očeta v naslednjih dneh so včeraj objavili v Vatikanu. Uvod v veliki teden predstavlja bogoslužje cvetne nedelje s procesijo palmovih vejic na Trgu sv. Petra.

Na cvetno nedeljo bodo v Rimu obenem obhajali krajevni 'svetovni dan mladih'. Mladi bodo papežu med slovesnim bogoslužjem izročili izvod novega katekizma za mlade z naslovom YouCat, ki so ga minulo sredo predstavili tudi v Vatikanu.

Na veliki četrtek bo Benedikt XVI. ob 9.30 z vsemi v Rimu prisotnimi kardinali, škofi in duhovniki daroval slovesno krizmeno mašo. Med bogoslužjem v baziliki sv. Petra bo sveti oče blagoslovil olja, ki jih Cerkev uporablja pri bogoslužju. Obenem bo Benedikt XVI. duhovnike spomnil na njihove zaobljube.

Popoldne ob 17.30 se bo v lateranski baziliki pričelo bogoslužje zadnje večerje. Papež bo po vzoru Jezusove zadnje večerje dvanajstim duhovnikom umil noge, mašni darovi, ki bodo zbrani med bogoslužjem, pa bodo namenjeni žrtvam potresa in cunamija na Japonskem.

Na veliki petek bo papež ob 17. uri v baziliki sv. Petra v Vatikanu vodil obrede v spomin na trpljenje in smrt našega Gospoda Jezusa Kristusa. Zvečer bo v antičnem koloseju v središču Rima z verniki z vsega sveta molil križev pot.

Prvikrat od začetka njegovega pontifikata je Benedikt XVI. pripravo meditacij ob križevem potu zaupal ženski. Za to nalogo je izbral sestro avguštinko Mario Rito Piccione. Italijanka je predsednica Zveze avguštink – puščavnic in prebiva v rimskem samostanu 'Santi Quattro Coronati' nedaleč od koloseja. Križev pot bo posnela tudi vatikanska televizija.

Slavje velike noči se bo pričelo z blagoslovom ognja in vstajenjsko mašo na veliko soboto ob 21. uri v baziliki sv. Petra. Na veliko noč, 24. aprila, bo Benedikt XVI. ob 10. uri in petnajst minut na Trgu sv. Petra daroval slovesno velikonočno sveto mašo, opoldne pa bo iz osrednje lože bazilike podelil blagoslov 'mestu in svetu'.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh