Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu objavili uradni program papeževega obiska v Nemčiji

Objava: 21. 07. 2011 / 11:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu objavili uradni program papeževega obiska v Nemčiji

Govor v nemškem parlamentu, bogoslužje na berlinskem olimpijskem stadionu, srečanje z najvišjimi predstavniki evangeličanske Cerkve v avguštinskem samostanu v Erfurtu.

Sveti sedež je minulo sredo objavil uradni program papeževega obiska v Nemčiji. Kot je znano, bo apostolsko potovanje Benedikta XVI. v Nemčijo potekalo od 22. do 25. septembra na temo ‘Kjer je Bog, tam je prihodnost’. Sveti oče bo v svoji domovini obiskal štiri kraje: Berlin, Erfurt, Etzelsbach in Freiburg. Med osrednje dogodke tretjega papeževega obiska v domovini sodijo govor v nemškem parlamentu, bogoslužje na berlinskem olimpijskem stadionu in srečanje z najvišjimi predstavniki evangeličanske Cerkve v avguštinskem samostanu v Erfurtu.

Predvidena so tudi srečanja s predstavniki judovske in muslimanske skupnosti v Nemčiji ter s predstavniki pravoslavnih Cerkva. Benedikt XVI. se bo na berlinskem gradu Bellevue sestal z nemškim zveznim predsednikom Christianom Wulffom, predvideno je tudi srečanje s kanclerko Angelo Merkel na sedežu Nemške škofovske konference v Berlinu.

Benedikt XVI. bo v nemško prestolnico Berlin prispel v četrtek, 22. septembra, ob deseti uri in trideset minut. Osrednja dogodka prvega dne obiska bosta nagovor v nemškem parlamentu in bogoslužje na berlinskem olimpijskem stadionu. V petek, 23. septembra, bo Benedikt XVI. odpotoval v Erfurt, kjer se bo v avguštinskem samostanu sestal z najvišjimi predstavniki evangeličanske Cerkve. Tega dne je na programu še ekumensko bogoslužje v cerkvi samostana, kjer je nekoč živel in delal Martin Luther.

V popoldanskih urah bo sveti oče obiskal Marijino romarsko cerkev v Etzelsbachu blizu Eichsfelda, kjer bo molil marijanske večernice. Tretji dan papeževega obiska se bo začel s sveto mašo ob deveti uri v Erfurtu, takoj nato pa se bo odpravil v Freiburg. Po ogledu tamkajšnje katedrale se bo v freiburškem semenišču sestal z nekdanjim nemškim kanclerjem Helmutom Kohlom. Zvečer ob devetnajsti uri se bo začelo molitveno bdenje z mladimi. Pred tem se bo srečal še s predstavniki pravoslavnih cerkva, s semeniščniki in z osrednjim odborom nemških katoličanov.

Zadnji dan papeževega obiska Nemčije se bo pričel s sveto mašo ob deseti uri na freiburškem turističnem letališču, ki ji bo sledila molitev angelovega češčenja. Benedikt XVI. se bo pred povratkom v Vatikan sestal še s sodniki nemškega zveznega ustavnega sodišča, nato pa s katoličani, ki dejavno sodelujejo v cerkvenem in družbenem življenju.

Papež Benedikt XVI. bo v štirih dneh obiska v Nemčiji imel trinajst različnih srečanj s cerkvenimi, državnimi in verskimi predstavniki. Od tega bo imel posamezna srečanja s predstavniki judovske, muslimanske, pravoslavne in protestantske skupnosti. Daroval bo tri svete maše, molil ene večernice, se udeležil molitvenega bdenja z mladimi in ekumenskega bogoslužja. Ogledal si bo še dve katedrali in obiskal eno Marijino romarsko svetišče. Poleg treh homilij in nagovora pred molitvijo angelovega češčenja bo imel še štirinajst drugih govorov in pozdravov.

Na bogoslužja s papežem se je po navedbah Nemške škofovske konference doslej prijavilo preko 175.000 ljudi. Na molitveno bdenje z mladimi in k bogoslužju na freiburškem turističnem letališču je nadškof Robert Zollitsch povabil tudi vernike iz sosednjih držav Švice in Francije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh