Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu predstavili program assiškega mirovnega srečanja

Objava: 20. 10. 2011 / 09:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu predstavili program assiškega mirovnega srečanja

Po mnenju kardinala Turksona naj bi iz Assisija prišel jasen 'ne' za vsakršno nasilje v Božjem imenu.

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so minuli torek predstavili program Dneva premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu, ki ga pod geslom 'Romarji resnice, romarji miru' 27. oktobra prirejajo v Assisiju. Dogodka se bo poleg papeža Benedikta XVI. udeležilo enaintrideset delegacij različnih krščanskih cerkva in cerkvenih skupnosti, v Assisi bodo med drugim pripotovali carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I., anglikanski primas Rowan Williams in glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva Olav Fykse Tveit.

Molitvenega dne v Assisiju se bo udeležila tudi judovska delegacija izraelskega rabinata ter stošestinsedemdeset predstavnikov drugih svetovnih religij, med njimi okoli petdeset muslimanov, predstavniki tradicionalnih afriških, ameriških in indijskih verstev, med udeleženci bodo tudi pripadniki hinduizma (med njimi vnuk Mahatme Gandhija), jainizma, sikhizma, zoroasterstva in bahajstva. Na povabilo se je odzvalo tudi sedeminšestdeset budistov iz enajstih držav. Iz Hong Konga bo prišla delegacija konfucionizma, iz Japonske dve delegaciji, ki bosta zastopali šintoiste, ter tudi predstavniki novih japonskih religij.

Posebnost letošnjega Dneva premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost bo navzočnost štirih svetovno priznanih osebnosti, ki ne izpovedujejo nobene vere. To so francoska filozofinja Julia Kristeva, italijanski filozof Remo Bodei, mehiški filozof Guillermo Hurtado in avstrijski ekonomist Walter Baier.

Kot poroča Radio Vatikan, bo letošnji Dan premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu, ki ga je Benedikt XVI. napovedal 1. januarja letos, obeležil petindvajseto obletnico prvega dogodka te vrste, ki je 27. oktobra 1986 potekal v Assisiju na željo Janeza Pavla II. Cilj dneva je na preprost način izraziti željo vernih oseb in ljudi dobre volje po lastnem prispevku k izgradnji boljšega sveta ter obenem priznati potrebo po rasti v vzajemnem dialogu in spoštovanju, kot je na torkovi tiskovni konferenci zatrdil predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir, kardinal Peter Turkson. Tudi danes, tako kot pred 25. leti, svet potrebuje mir, je zatrdil kardinal in izpostavil potrebo, da moški in ženske, ki so dovzetni za verske vrednote, in ljude, ki niso verni, a ljubijo dobro, ponovno najdejo zadovoljstvo v skupni hoji. Namen prihodnjega srečanja v Assisiju je nadaljevati izkušnjo bratstva, ki se ga je živelo in doživelo leta 1986, je dodal kardinal.

Papež Benedikt XVI. se bo v četrtek, 27. oktobra, v Assisi odpravil z vlakom. Ta bo iz vatikanske železniške postaje odrinil zjutraj ob sedmi uri, svetemu očetu pa se bodo pridružili tudi člani vatikanske delegacije. Vlak bo svojo vožnjo upočasnil v krajih Terni, Spoleto in Foligno, kar bo tamkajšnjim vernikom in ostalim prebivalcem dalo priložnost, da pozdravijo papeža in izrazijo svojo podporo Dnevu premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu. Vlak bo na asiško železniško postajo prispel ob deveti uri in petinštirideset minut. Dan se bo začel v baziliki Marije Angelske, kjer se bodo papež in predstavniki krščanskih cerkva in skupnosti ter drugih svetovnih religij spomnili prejšnjih srečanj v Assisiju. Nekateri verski voditelji – med njimi tudi Benedikt XVI. – pa bodo zbrane nagovorili.

Sledilo bo skromno kosilo v samostanu Marije Angelske, ki bo obenem povabilo k zmernosti ter izraz solidarnosti do mnogih ljudi, ki ne poznajo miru. Kosilu bo sledil čas tišine, namenjen osebni molitvi in premišljevanju – vsakemu udeležencu bo na razpolago tudi zaseba soba v tamkajšnjem samostanu. Popoldne ob štirinajst uri in trideset minut se bodo verniki in ljudje dobre volje peš podali izpred bazilike Marije Angelske proti baziliki sv. Frančiška v Assiju. Tri kilometersko romanje bo potekalo v tišini in tako dalo prostor osebnim molitvam in premišljevanjem. V zadnjem delu poti se bodo romarjem pridružili tudi papež Benedikt XVI. ter ostale delegacije. Romanje bo simboliziralo hojo vsakega človeka, ki vztrajno išče resnico in se trudi graditi mir in pravičnost.

Sklepni del Dneva premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu bo potekal pred baziliko sv. Frančiška, kjer so se odvijala tudi srečanja prejšnjih let. Ob šestnajsti uri in trideset minut se bodo na trgu pred baziliko zbrale vse delegacije ter slovesno obnovile svojo zavzetost za mir, pri čemer se bo prebralo že uporabljeno besedilo iz leta 2002. Navzoči bodo simbolično prižgali svetilke, sledil bo trenutek tišine in sklepni nagovor papeža Benedikta XVI. Ob koncu se bodo tisti, ki bodo želeli, lahko na kratko zaustavili tudi pred grobom sv. Frančiška Asiškega. Povratek svetega očeta in vatikanske delegacije z vlakom nazaj v Rim je predviden ob devetnajsti uri, v Vatikan pa naj bi prispel okoli dvajsete ure in trideset minut.

Dan pred assiškim mirovnim srečanjem, torej v sredo, 26. oktobra, bo kot priprava na dogodke v Assisiju na Trgu sv. Petra v Vatikanu potekalo besedno bogoslužje, ki ga bo s pričetkom ob deseti uri in trideset minut vodil papež Benedikt XVI. Poleg romarskih skupin se bodo bogoslužja udeležila številna cerkvena združenja in gibanja rimske škofije, da bi skupaj s svetim očetom prosili Gospoda, naj Dan premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu obrodi obilne dobre sadove za vse človeštvo.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh