Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu razmišljajo o nasledniku irskega primasa Bradyja

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 14. 05. 2012 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu razmišljajo o nasledniku irskega primasa Bradyja

Rimska kongregacija za škofe naj bi bila prepričana, da je za irsko Cerkev nujno potreben nov začetek z novimi obrazi na vodilnih mestih.

Vatikan bo po navedbah irskega tednika 'The Irish Catholic' kmalu odločil o nasledniku irskega primasa, dvainsedemdesetletnega kardinala Seana Bradyja iz nadškofije Armagh. Časnik se je pri svojem poročanju skliceval na vatikanske vire, apostolski nuncij na Irskem, nadškof Charles Brown, pa naj bi že od nastopa svojega položaja januarja letos iskal ustreznega kandidata. Zaradi težav v zadnjih tednih naj bi vprašanje o nasledniku postalo še nujnejše. Primas Brady je bil nazadnje pod pritiskom zaradi dokumentarca britanskega BBC-ja, v katerem so mu pripisali osrednjo vlogo pri zamolčanju primerov spolnih zlorab v irski Cerkvi v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Po navedbah irskega časnika Vatikan kardinalu Bradyju krivde za to ne pripisuje, vendar se pri Svetem sedežu zavedajo, da irska Cerkev potrebuje nov začetek z novimi obrazi na vodilnih mestih. Nuncij Brown je v nenehnem stiku s prefektom Kongregacije za škofe, kardinalom Marcom Ouelletjem. Ta si bo kot posebni papežev odposlanec na svetovnem evharističnem kongresu v Dublinu junija letos lahko sam ustvaril ustrezno sliko o položaju na otoku.

Kot najverjetnejšo rešitev pri irskem časniku omenjajo imenovanje nadškofa koadjutorja s pravico do nasledništva, ki bi po Bradyjevem umiku samodejno prevzel njegov položaj. Takšno pot so izbrali tudi leta 2003, ko je bil nadškof Diarmuid Martin imenovan za koadjutorja takrat sedeminsedemdesetletnega kardinala Desmonda Connella v Dublinu; tudi Connell je bil zaradi svojega ravnanja v krizi spolnih zlorab deležen precejšnje kritike. Sedem mesecev kasneje so v Rimu sprejeli njegov umik s položaja.

Škofje morajo v skladu s cerkvenim pravom ob dopolnjenem petinsedemdesetem letu življenja ponuditi svoj odstop. Vodje pomembnih škofij papež pogosto še nekaj časa pusti na njihovem položaju.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh