Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu se pripravljajo na vizitacijo Cerkve na Irskem

Objava: 08. 10. 2010 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu se pripravljajo na vizitacijo Cerkve na Irskem

Za vizitatorje so imenovani upokojeni britanski kardinal Cormac Murphy O’Connor iz Westminstra, bostonski kardinal Sean Patrick O'Malley, torontski nadškof Thomas Christopher Collins, ter ottawski nadškof Terrence Thomas Prendergast.

V Vatikanu so se začele priprave na apostolsko vizitacijo za razjasnitev škandala glede spolnih zlorab, ki so se dogajale v irski katoliški Cerkvi. Kot sporočajo iz Vatikana, se je vrh škofovske kongregacije že sestal s štirimi irskimi kardinali in nadškofi, ki so v procesu preiskave, ob zaključku srečanja pa se jim je pridružil še vrh irske katoliške Cerkve.

V luči tragičnih primerov spolnih zlorab je posebna pozornost na srečanju veljala žrtvam in njihovim družinam. V Vatikanu so se obvezali, da bodo cerkvene oblasti odslej dosti strožje obravnavale zaščito otrok, cilj vizitacije na Irskem pa je podpirati krajevno Cerkev na njeni poti v prenovo. Kot vizitatorje za štiri irske nadškofije je papež Benedikt XVI. konec letošnjega maja imenoval upokojenega britanskega kardinala Cormaca Murphyja O’Connorja iz Westminstra, bostonskega kardinala Seana Patricka O'Malleya, torontskega nadškofa Thomasa Christopherja Collinsa, ter ottawskega nadškofa Terrencea Thomasa Prendergasta.

Srečanje z irskimi škofi je minilo v znamenju obojestranskega sodelovanja, so še sporočili iz Vatikana. Vizitatorji so skupaj z nadškofom iz Armagha, kardinalom Seanom Bradyjem, z dublinskim nadškofom Diarmudom Martinom, s cashelsko-emlyjskim nadškofom Dermotom Cliffordom ter z nadškofom iz Tuama, Michaelom Nearyjem, skupaj obhajali sveto mašo. Mašni daritvi sta prisostvovala tudi prefekt Kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, in tajnik kurije, nadškof Manuel Monteiro de Castro.

Udeleženci pripravljalnega zasedanja so prepričani, da se bodo ti tragični dogodki na koncu izkazali kot orodje očiščenja in ozdravljenja za irsko Cerkev, obenem pa so izrazili globoko upanje, da bi ponovno pridobili zaupanje vernikov.

Na fotografiji: katedrala sv. Patricka v Armaghu na Irskem

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh