Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu so zaprisegli novi švicarski gardisti

Objava: 07. 05. 2013 / 09:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu so zaprisegli novi švicarski gardisti

'Vera je vaš najdragocenejši zaklad', je mladim gardistom pojasnil papež Frančišek; sveti oče je sprejel tudi švicarskega predsednika.

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel mlade rekrute švicarske garde, njihove družinske člane in prijatelje. Gardistom se je prisrčno zahvalil za njihovo delo: »Vsak dan lahko osebno izkusim predanost, strokovnost in ljubezen, s katerimi opravljate vaše dejavnosti. Za to se vam zahvaljujem!«, je dejal sveti oče. Družinam mladih gardistov pa se je zahvalil, da so podprli odločitev svojih sinov za služenje v Vatikanu. Švicarske gardiste je pozval, naj svojo službo opravljajo z veseljem in zglednim vedenjem, saj na ta način pričujejo tudi svojo vero.

Švicarska garda se 6. maja vsako leto spominja bitke, v kateri je leta 1527 147 švicarskih vojakov izgubilo življenje, medtem ko so pogumno branili papeža Klemena VII. V spomin na ta dogodek v Vatikanu na ta dan zaprisežejo novi člani švicarske garde. Letos je na dvorišču sv. Damasa v Apostolski palači slovesno zapriseglo 35 rekrutov.

Danes švicarski gardisti niso poklicani k herojskim dejanjem, jim je dejal papež Frančišek, poklicani pa so k drugačni, prav tako zahtevni obliki žrtvovanja: da svoje mlade moči namenijo za služenje Cerkvi in papežu. »Da bi storili to, morajo biti močni, poživljeni z ljubeznijo in podprti z vero v Kristusa.« Letošnji praznik švicarske garde je obeležilo tudi leto vere. Odločitev mladih, da nekaj let svojega življenja namenijo služenju papežu, gotovo ni nepovezano z njihovo vero, je prepričan papež Frančišek, ki je mladeničem nato priporočil, naj si dobro zapomnijo: »Vera, ki vam jo je dal Bog na krstni dan, je najdragocenejši zaklad, ki ga imate!«

Navzočnost švicarskih gardistov v Vatikanu je znamenje moči in lepote evangelija, ki kliče mlade, naj mu sledijo v vseh časih, je rekrutom na srce položil papež Frančišek in nove gardiste povabil, naj ta čas preživijo v duhu iskrenega bratstva ter si medsebojno pomagajo živeti krščansko življenje; drug do drugega naj bodo pozorni, pripravljeni poslušati in biti blizu tistemu, ki je v težavah. Prav tako pa naj drug za drugega tudi molijo, jih je še spodbudil papež Frančišek.

Ko v Rimu tako rekoč lahko dihajo vesoljnost Cerkve, imajo posebno priložnost, da poglobijo svoje poznavanje Kristusa. V globoki povezanosti z njim se bodo znali zrelo soočiti z ovirami in izzivi življenja, ki jih čaka po zaključku služenja v Vatikanu. Tako bodo trdno prepričani, da je vstali Gospod »večni Kralj, ki je premagal temo sveta. Le on je Resnica, Pot in Življenje.« Na koncu je papež Frančišek švicarske gardiste spomnil, da Gospod hodi z njimi, vedno dela z njimi, jim vedno stoji ob strani in jih podpira, še posebej v trenutkih težav in preizkušenj.

Včeraj zjutraj je papež Frančišek v avdienco sprejel tudi švicarskega predsednika Uelija Maurerja, ki se je nato srečal še z vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisijem Bertonejem, in tajnikom za odnose z državami, nadškofom Dominiquom Mambertijem. Kot so sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, so sogovorniki med pogovori izpostavili »hvale vredno večstoletno služenje Papeške švicarske garde« in »skupno željo po nadaljnji krepitvi dobrih odnosov, ki obstajajo med Svetim sedežem in Švico« ter po »okrepitvi sodelovanja med katoliško Cerkvijo in državo«. Vatikanski predstavniki in švicarski predsednik so spregovorili tudi o temah skupnega interesa, kot so varovanje človekovih pravic, oblikovanje in vzgoja mladih ter mednarodno sodelovanje za pospeševanje pravičnosti in miru.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh