Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu srečanje med papežem Frančiškom in generalnim tajnikom OZN Banom Ki-moonom

Objava: 10. 04. 2013 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu srečanje med papežem Frančiškom in generalnim tajnikom OZN Banom Ki-moonom

Sogovornika sta razpravljala o Siriji, Koreji, Afriki ter položaju beguncev in preseljencev; Ban Ki-moon je svetega očeta povabil v New York.

Papež Frančišek je včeraj v zasebno avdienco sprejel generalnega tajnika Organizacije Združenih narodov Bana Ki-moona. Ki-moon je ob tej priložnosti papeža povabil v New York, na sedež omenjene organizacije, kot je po srečanju sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Vabilo je bilo zaenkrat zgolj izrečeno. Stekleno palačo v New Yorku je upokojeni papež Benedikt XVI. nazadnje obiskal aprila 2008, kjer je nagovoril zbrano skupščino.

Včerajšnja sogovornika sta med približno dvajsetminutnim srečanjem razpravljala o sirskem sporu in položaju na Korejskem polotoku, pa o položaju v Afriki in o ravnanju z begunci in preseljenci, še posebej z ženskami. V Vatikanu so srečanje označili kot 'prisrčno'.

Ki-moon je papežu predstavil svoj program dela za naslednjih pet let, je še povedal p. Lombardi. Gre predvsem za načrtovane ukrepe, ki naj bi preprečili morebitne spore, za spodbujanje mednarodne solidarnosti ter pravičen in trajnosten gospodarski razvoj. Papež je izpostavil prispevek katoliške Cerkve k zaščiti človekovega dostojanstva in kulturi srečevanja.

Sveti sedež ima kot vodilni organ katoliške Cerkve pri Organizaciji Združenih narodov status države opazovalke, ni pa njen član. Zato na sedeža Združenih narodov v New Yorku in Ženevi ne pošilja svojih veleposlanikov, temveč stalne opazovalce z nazivom naslovnega nadškofa. Ti se ne smejo udeleževati glasovanj, imajo pa pravico do izražanja mnenja in lahko sodelujejo v različnih odborih. Polega Svetega sedeža ima status države opazovalke pri Združenih narodih tudi Palestina.

Generalni tajnik Združenih narodov se je po srečanju s papežem sestal še z vatikanskim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in podtajnikom za odnose z državami Antoinejem Camillerijem.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh