Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu tečejo zadnje priprave na obhajanje velikonočnih praznikov

Objava: 05. 04. 2012 / 08:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu tečejo zadnje priprave na obhajanje velikonočnih praznikov

Skoraj 85-letni papež bo sam vodil vsa večja bogoslužja v velikem tednu in ob velikonočnih praznikih.

V Rimu trenutno tečejo zadnje priprave na slovesna bogoslužja velikega tedna in velikonočnih praznikov s papežem Benediktom XVI. na prednjem delu Trga sv. Petra je že pripravljenih dvajset tisoč sedišč za udeležence papeževe maše na velikonočno nedeljo. Bogoslužja, ki mu bo sledil blagoslov ‘mestu in svetu’, naj bi se v ugodnih vremenskih pogojih udeležilo okoli sto tisoč vernikov.

‘Generalka’ za velikonočno bogoslužje je bila maša na cvetno nedeljo z okoli šestdeset tisočimi verniki iz Rima in s celega sveta: Benedikt XVI. je ob tem blagoslovil okoli dvesto tisoč oljčnih, palmovih in pušpanovih vejic. Že v tednu, ko je sveti oče romal po Mehiki in Kubi, so delavci v Vatikanu okoli egipčanskih obeliskov na sredi Petrovega trga nasuli zemlje in postavili trinajst starih oljk iz južnoitalijanske pokrajine Apulije, pred pročeljem bazilike pa razvili zaplate trave v različnih barvnih odtenkih.

Do obhajanja velikonočnih praznikov že odštevamo dneve. Včeraj se je na Trgu sv. Petra zbralo nekaj tisoč vernikov ob redni papeževi avdienci, jutri pa bodo trg pred baziliko že okrasili za velikonočno bogoslužje. Petindvajset cvetličarjev z Nizozemske krasi oltarni prostor in stopnice proti baziliki z deset tisoči cvetočih rastlin v vatikanskih barvah, rumeni in beli.

Že pred nekaj tedni so iz Vatikana sporočili, da bo skoraj 85-letni papež v letošnjih prazničnih dneh osebno vodil vsa večja bogoslužja v velikem tednu in ob velikonočnih praznikih, tako v Vatikanu kot tudi v lateranski baziliki in rimskem Koloseju.

Med današnjo krizmeno mašo v baziliki sv. Petra je Benedikt XVI. blagoslovil sveta olja in skupaj s prisotnimi škofi ter rimskimi duhovniki obnovil svoje duhovniške zaobljube. Popoldne bo sveti oče v lateranski baziliki obhajal bogoslužje velikega četrtka, mašna nabirka pa je namenjena pomoči za sirske begunce. Med bogoslužjem bo papež dvanajstim duhovnikom umil noge – v spomin na zadnjo večerjo, ko je Jezus umil noge svojim apostolom.

Na jutrišnji veliki petek ima papež v načrtu dve bogoslužji, za kateri pa mu tokrat ni potrebno pripraviti nagovora. Med obredi velikega petka v spomin na Kristusovo trpljenje v baziliki sv. Petra bo pridigal papežev hišni pridigar, kapucin Raniero Cantalamessa. Besedila za premišljevanje ob tradicionalnem nočnem križevem potu v rimskem Koloseju pa je letos pripravil italijanski zakonski par, ki je na skupni poti že devetinpetdeset let. Med prireditvijo na antičnem prizorišču zaprejo vse okoliške ceste, okoli Koloseja pa se zbere na deset tisoče vernikov.

Obhajanje velike noči se prične z blagoslovom ognja v soboto zvečer v baziliki sv. Petra. Benedikt XVI. bo zakrament svetega krsta podelil osmim odraslim, ki bodo na isti večer prejeli tudi prvo sveto obhajilo.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh