Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu ustanovili protimafijsko delovno skupino

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 05. 2021 / 06:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.05.2021 / 10:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vatikanu ustanovili protimafijsko delovno skupino

V Vatikanu ustanovili protimafijsko delovno skupino

Sodelovanje s škofi z vsega sveta, skupne pobude proti organiziranemu kriminalu.

Don Luigi Ciotti in papež Frančišek FOTO: Vatican Media

V Vatikanu so ustanovili »delovno skupino za izobčenje mafije«, poročanje spletnega portala Vatican News povzemajo pri avstrijskem Kathpressu. Kot so sporočili z Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, naj bi skupina sodelovala s škofi z vsega sveta, njihov cilj pa je spodbujanje in udejanjanje mednarodnih pobud v boju proti organiziranemu kriminalu ter izobčenje članov mafijskih združenj.

Skupina je bila ustanovljena minuli konec tedna, ko je bil na Siciliji za blaženega razglašen tamkajšnji sodnik Rosario Livatino, ki so ga leta 1990 umorili pripadniki mafije. Livatino je prvi beatificirani sodnik v zgodovini Katoliške cerkve, poroča spletni portal Vatican News.

Pobuda za ustanovitev protimafijske delovne skupine je korak naprej v prizadevanjih omenjenega dikasterija pod vodstvom kardinala Petra Turksona, ki je že avgusta 2018 ustanovil mednarodno globalno mrežo proti korupciji, organiziranemu kriminalu in mafiji.

Član skupine tudi eden najuglednejših nasprotnikov organiziranega kriminala v Italiji

Namen delovne skupine sledi navedku papeža Frančiška iz leta 2014. Takrat je voditelj Katoliške cerkve med obiskom v trdnjavi mafijskega združenja 'Ndrangheta v Kalabriji dejal: »Tisti, ki stopajo po poti zla, kakor mafijci, niso v občestvu z Bogom. Izobčeni so.« Izobčenje pomeni izključitev iz cerkvenega občestva.

Novi protimafijski skupini v Vatikanu pripada osem članov, med njimi sta tudi političarka Rosy Bindi, nekdanja predsednica skupnega protimafijskega odbora v italijanski parlamentarni zbornici, in duhovnik Don Luigi Ciotti, ki v Italiji velja za enega najuglednejših nasprotnikov organiziranega kriminala.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh