Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanu zaseda mednarodna konferenca o odraslih zarodnih celicah

Objava: 09. 11. 2011 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikanu zaseda mednarodna konferenca o odraslih zarodnih celicah

Spodbujale naj bi se alternative spornim raziskavam zarodkovnih matičnih celic.

V Vatikanu od danes do petka prirejajo mednarodno konferenco o raziskavah odraslih zarodnih celic. Prireditelji strokovnega srečanja z naslovom 'Odrasle zarodne celice: znanost in prihodnost človeka in kulture' so oddelek za znanost in vero pri Papeškem svetu za kulturo, ameriško biofarmacevtsko podjetje NeoStem in fundacija 'Stem for Life'. Z vatikanske strani se ga udeležujejo tudi Papeški svet za pastoralo zdravja in Papeška akademija za Življenje. V treh dneh bo udeležence nagovorilo trideset izvedencev z medicinskega, bioetičnega in kulturnega področja, poleg medicinskih delavcev, filozofov, teologov in politikov pa se bodo zasedanja udeležili tudi pacienti,ki so jim raziskave odraslih zarodnih celic pripomogle k izboljšanju zdravstvenega stanja.

Vatikan želi s kongresom javnosti predstaviti posebnosti pri raziskavah odraslih zarodnih celic, je na včerajšnji predstavitvi za medije povedal predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Tematika regenerativne medicine vodi v napet dialog med znanostjo in kulturo, je kardinal pojasnil v luči razprav o spornih raziskavah na zarodkovnih matičnih celicah. Pri tem pa ne gre zgolj za medicinska ali biološka vprašanja, tema nagovarja 'celotno resničnost'. V Vatikanu si želi k vprašanju zarodnih celic približati z interdisciplinarnim pristopom ter v razpravo vključiti različne problematike in ne le običajni bioetični vidik. Ob koncu srečanja, v petek zvečer, za vse udeležence v baziliki sv. Janeza na Lateranu v Rimu prirejajo koncert papeškega zbora Sistina.

Vatikan zavrača raziskave na zarodkovnih matičnih celicah, ki predvidevajo usmrtitev zarodka, zagovarja in spodbuja pa znanstveno uporabo odraslih zarodnih celic. Te se lahko pridobijo iz popkovnične krvi ali pa s punktiranjem medeničnih kosti. Javnost bi morala biti bolje obveščena o možnostih klinične uporabnosti raziskav odraslih zarodnih celic, je na tiskovni konferenci dejala predsednica fundacije 'Stem for Life', Robin Smith. Kot je poudarila, pri uporabi zarodkovnih matičnih celic zaenkrat še ni na voljo zanesljivih terapij.

Po besedah vodje znanstvenega oddelka Papeškega sveta za kulturo, Tomasza Trafnyja, imata Vatikan in podjetje NeoStem skupni interes pri raziskavi odraslih zarodnih celic. Vatikan želi z organizacijo kongresa javnosti predstaviti jasno etično sporočilo. Njihov pogoj za uspešno sodelovanje s podjetji je, da se partnersko podjetje ukvarja izključno z raziskavami odraslih zarodnih celic, ne pa tudi zarodkovnih matičnih celic, zaradi česar večina univerz in podjetij sploh ne pride v poštev.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh