Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V večnost je odšel ekonomist in diplomat dr. Karl Bonutti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 10. 2023 / 17:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2023 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
V večnost je odšel ekonomist in diplomat dr. Karl Bonutti
Dr. Karl Bonutti (1928-2023) ob obhajanju 90-letnice. FOTO: Ksenja Hočevar

V večnost je odšel ekonomist in diplomat dr. Karl Bonutti

V 96. letu starosti je zemeljsko pot sklenil ekonomist in nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu dr. Karl Bonutti, zaveden Slovenec, ki je med drugim zaslužen, da so katoličani v Gorici dobili svoj dom, Katoliški dom, danes Kulturni center Lojze Bratuž. Lani je prejel tudi državno odlikovanje red za zasluge za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije in njenemu ugledu v ZDA.

Karl Bonutti se je rodil se je 3. februarja 1928. Šolal se je v Gorici, po maturi na klasični gimnaziji pa se zaradi aktivnosti v katoliških krogih in nasprotovanja komunizmu ni vrnil v Slovenijo, temveč se je vpisal na univerzo v Fribourgu v Švici, kjer je 1950 magistriral iz političnih ved in ekonomije.

Odšel čez lužo

Po magisteriju je kot politični izseljenec z ženo odšel v New York, ko pa tam ni dobil dogovorjenega dela, sta se preselila v Cleveland, poroča spletni portal Novi glas. Leta 1957 je magistriral iz ekonomije na Case Western Reserve University, 12 let pozneje pa iz socialne ekonomije doktoriral na univerzi v Fribourgu. Skoraj tri desetletja je bil asistent, docent ter izredni in redni profesor ekonomije na Cleveland State University.

Takoj po prihodu v Cleveland je postal aktiven v slovenski skupnosti. Deloval je v Katoliški akciji in bil njen zadnji predsednik, 1955–65 pa soustanovitelj in predsednik Marijine legije.

Preberite tudi: Karl Bonutti - devetdesetletnik

Štiri leta slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu

Po osamosvojitvi Slovenije je bil 1992–98 častni konzul RS za Ohio in 1998–2002 slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu. V devetdesetih letih 20. stoletja je bil gostujoči profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju.

Preberite tudi: Prisluhniti argumentom drugače mislečih

Državno odlikovanje ob 30-letnici mednarodnega priznanja Slovenije

Bil je med zaslužnim Slovenci po svetu, ki so pomagali, da so katoličani v Gorici dobili svoj dom, Katoliški dom, danes Kulturni center Lojze Bratuž. Leta 2022 mu je predsednik RS Borut Pahor ob posebni slovesnosti (30-letnici mednarodnega priznanja Republike Slovenije) podelil državno odlikovanje.


Kupi v trgovini

Rojevanje slovenskega diplomatskega jezika
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh