Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karl Bonutti – devetdesetletnik

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 03. 02. 2018 / 13:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2018 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karl Bonutti – devetdesetletnik

Karl Bonutti – devetdesetletnik

Na Kostanjevici je pri maši v zahvalo za jubilej somaševalo sedem (nad)škofov, pel je Slovenski oktet.

Za 90 let življenja se je v cerkvi frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici v soboto, 3. februarja, Bogu zahvalil nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu, diplomat dr. Karl Bonutti. V krogu družine in goriških prijateljev se je slavljenec Bogu zahvalil, kot je zapisal up. Nadškof Anton Stres (zaradi njegove bolezni pa prebral Rafko Valenčič) »za 90 let blagoslovljenega življenja in delovanja za božje kraljestvo in pravično sožitje med ljudmi različnih nazorov in narodnosti«. Mašo je ob somaševanju šestih (nad)škofov in številnih duhovnikov daroval koprski škof Jurij Bizjak, na koru je prepeval Slovenski oktet pod vodstvom Jožeta Vidica in ob orgelski spremljavi Urške Vidic. (več o slavju in jubilantu v novi tiskani številki Družine)


Škof Bizjak je 90-letniku dr. Karlu Bonuttiju podelil najvišje škofijsko priznanje

Škof Bizjak: »Načelen, presežen in krotak«

Da Karl Bonutti ob jubileju na oltar prinaša zvrhano mero žlahtnih sadov, je dejal v pridigi škof Jurij Bizjak: »Skozi dolga desetletja je iz dneva v dan sejal in sadil, zalival in gnojil: od Bukovice do Clevelanda, izpred druge svetovne vojne do 70-letnice priključitve Primorske, od Italije in Švice do Združenih držav Amerike, od federativne Jugoslavije do samostojne Slovenije – se vrstijo postojanke in postaje njegovega potovanja in delovanja v blagor naroda, v katerem se je naučil materinega jezika, in v blagor narodov, ki so ga sprejeli za svojega in mu dajali delo in kruh, izobrazbo in omiko, toplo gnezdo in bojno polje.« Na srečno in uspešno prehojeni poti so mu pomagali, kot je s Sirahom ponazoril škof Bizjak, trije prapori: »načelnost, presežnost in krotkost«.

Ob koncu se je škof Bizjak slavljencu zahvalil »za življenjsko pričevanje, za vse, kar si dobrega storil za našo župnijo in škofijo, za našo cerkveno pokrajino in za vesoljno Cerkev.« S psalmistom je škof slavljencu zaželel, »naj Gospod še naprej obilno blagoslavlja tvoje življenje in tvoja leta nasičuje z dobrinami in naj se ti mladost obnavlja kakor orlu, da boš še dolgo gledal svojih otrok otroke.«

Kakšna je življenjska pot dr. Karla Bonuttija, kako je povezan s škofom Rožmanom, kako je zaznamoval čas, ko je bil predavatelj v Ameriki in ko je bil veleposlanik pri Svetem sedežu ... pa v novi tiskani številki Družine.


Sorodniki in prijatelji Karla Bonuttija so dodobra napolnili Marijino cerkev na Kostanjevici, na koru je prepeval Slovenski oktet


S škofom Jurijem Bizjakom je somaševalo pet škofov: ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, up. goriški nadškof Dino de Antoni, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, ljubljanski nadškof Stanislav Zore in up. koprski škof Metod Pirih.


Slavljenec in njegovih pet otrok z družinami so se pri maši posebej spomnili žene in mame Hermine ter sina oziroma brata Aleša, ki sta slavje spremljala iz večnosti. Zakonca Bonutti sta pred osmimi leti prav v cerkvi na Kostanjevici obhajala biserno poroko.


Posebno dobrodošlico sta slavljencu in gostom izrekla kostanjeviška frančiškana, gvardijan p. Jernej Kurinčič in p. Niko Žvokelj.
Fotografije: Ksenja Hočevar

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh