Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Veliki Britaniji večji obisk cerkva zaradi krščanskih priseljencev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 06. 2014 / 09:26
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Veliki Britaniji večji obisk cerkva zaradi krščanskih priseljencev

V Veliki Britaniji večji obisk cerkva zaradi krščanskih priseljencev

Priseljenci ustanavljajo nova občestva, ki prispevajo k stabilnosti družbe.

Priseljenci iz krščanskih dežel utrjujejo ali pa celo višajo število obiskovalcev bogoslužij v Veliki Britaniji, so pokazali izsledki druge opravljene cerkvene statistike »UK Church Statistic«, ki so jih predstavili v britanskem časniku Guardian. Priseljenci iz pretežno krščanskih dežel, kot so Poljska, Romunija in nekatere afriške države, so v veliki meri »zakrpali« primankljaj rednih obiskovalcev bogoslužij na Otoku.



Po statističnih podatkih k stabilizaciji števila vernikov pripevajo tudi nova cerkvena občestva, ki so jih ustanovili priseljenci, denimo binkoštna Cerkev. Iz tega se porajajo številne »nove izrazne oblike«, saj se ljudje k verskim obredom zbirajo tudi v kavarnah ali pa na prostem. Za statistično poročilo so v preteklem letu pod drobnogled vzeli malodane vseh 300 krščanskih denominacij v Veliki Britaniji, številke pa so nato primerjali s podatki o popisu prebivalstva leta 2011.

Prva britanska cerkvena statistika (UK Church Statistic) iz leta 2010 je predvidela zmanjšanje števila rednih obiskovalcev bogoslužij s 5,1 milijona v letu 2015 na 4,8 milijonov leta 2020. Trenutna ocena na Otoku predvideva 5,3 milijone vernikov leta 2015 in 5,04 milijone leta 2020. V preteklem letu je v Veliki Britaniji po statističnih podatkih živelo 5,4 milijonov dejavnih vernikov, kar pomeni 10 % prebivalstva, starejšega od 15 let.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (O. N.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh