Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V veljavi dodatno financiranje gasilskih in drugih nevladnih organizacij

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 09. 2022 / 14:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2022 / 14:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
V veljavi dodatno financiranje gasilskih in drugih nevladnih organizacij
Letošnji požar na Krasu je bil najobsežnejši v samostojni Sloveniji. FOTO: Arhiv Ministrstvo za obrambo RS

V veljavi dodatno financiranje gasilskih in drugih nevladnih organizacij

Danes je začela veljati novela zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ga je DZ na predlog vlade soglasno sprejel konec avgusta. Gasilske in druge nevladne organizacije s področja zaščite, varovanja in pomoči bodo tako dodatno financirane po urah, ki jih njihovi pripadniki porabijo ob aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja.

Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je ob sprejemanju novele pojasnil, da so jo pripravili pod vtisom razmer po požaru na Krasu in bodo za ta primer veljale tudi za nazaj. Gasilskim društvom, katerih gasilci so pomagali pri gašenju požara na Krasu, bodo nakazali skoraj 1,4 milijona evrov.

FOTO: Arhiv Uprave RS za zaščito in reševanje

S predlagano novelo vlada dopolnjuje ureditev povračila stroškov v primerih, ko društva in druge nevladne organizacije (NVO), ki opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči oziroma javno službo, sodelujejo na intervencijah, ko je aktiviran državni načrt zaščite in reševanja oziroma na podlagi odločitve poveljnika Civilne zaščite, spominja STA. Stroški bi se v teh primerih krili iz državnega proračuna.

63 evrov za vsakega gasilca, ki je delal osem ur

Vlada je na dopisni seji 22. julija odločila, da bo iz proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij gasilskim društvom namenila 63 evrov za vsakega gasilca, ki je delal do osem ur oz. 94,5 evra za vsakega gasilca, ki je delal več kot osem ur.

Društvom skoraj 1,4 milijona evrov

Po podatkih Gasilske zveze Slovenije je bilo na intervenciji na Krasu prisotnih 622 gasilcev, ki so delali do osem ur dnevno in 14.292 gasilcev, ki so delali več kot osem ur dnevno. To pomeni, da bodo gasilska društva prejela skoraj 1,4 milijona evrov dodatnih sredstev, saj noveliran zakon velja za nazaj.



Kupi v trgovini

Razprodano
V sreči in nesreči, v Bogu
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh