Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Zagradcu so obnovili župnijsko cerkev

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 08. 2018 / 10:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2018 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Zagradcu so obnovili župnijsko cerkev

V Zagradcu so obnovili župnijsko cerkev

Škof Andrej Glavan je v Zagradcu blagoslovil obnovljeno župnijsko cerkev Marije brezmadežne.

Župnijska cerkev Marije brezmadežne

Na večer pred velikim šmarnom in župnijskim žegnanjem, 14. avgusta, je škof Andrej Glavan v Zagradcu blagoslovil obnovljeno župnijsko cerkev Marije brezmadežne.

Pred 230 je župnija dobila prvega duhovnika. Ekspozit župnije Krka, vikar Anton Kreševič, doma iz Vipave, je prišel v Zagradec avgusta 1788. Pod njegovim vodstvom so pozidali cerkev in župnišče.

Obnovili so cerkev in okolico

Ob obletnici so temeljito obnovili cerkev in okolico. V prvih dneh novega 2016 so odpeljali v restavriranje Mihi Leganu v Žužemberk stranska oltarja. V notranjosti cerkve so zaradi vlage odstranili odstopajoči omet v višini do 2,5 metra. Stene so ometali s sušilnim ometom, cerkev pa prepleskali. Zamenjali so celotno elektroinštalacijo in ozvočenje. Kupili so stenske luči. Prebrusili so kamniti baročni tlak, obnovili in restavrirali so baročno prižnico. Vgradili so restavrirana stranska oltarja z obnovljenima slikama sv. Katarine ter sv. Cirila in Metoda, poslikali so tudi talni zidec (cokel) stranskih oltarnih menz. V letu 2017 je restavratorka in konservatorka Helena Valentin Konjedic začela restavrirati glavni, Marijin oltar. Odstranili so stari betonski fasadni cokel.


Obnovitvena dela je blagoslovil škof Andrej Glavan.

Letos so na zunanji strani cerkve izvedli drenažo do globine 1,5 metra. Postavili so gradbeni oder, obnovili so fasado zvonika in cerkve ter fasadni cokel. V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Zagradec so uredili okolice cerkve z asfaltiranjem. Dobili so novi daritveni oltar in ambom ter končali z obnovo Marijinega oltarja. Na glavnem in stranskem vhodu so vgradili nova hrastova vrata.

Restavrirali so celoten Marijin oltar

Kot je dejal zagraški župnik Sašo Kovač, se ljubezen do Boga, njegovega božjega kraljestva na zemlji, ki je Cerkev in ljubezen do sočloveka, vedno kaže v dejavni ljubezni do svoje župnije. In zagraški župljani so je v zadnjih dveh letih in pol veliko premogli. Skoraj vse posege v cerkvi so opravili z lastnimi rokami v vseh vremenskih okoliščinah. Žrtvovali so se vsi, mladi in stari, eni z delom, drugi z finančno pomočjo in botrstvom, tretji z streženjem delavcem z hrano in pijačo, spet četrti s stroji in obrtniškimi veščinami, peti z molitvijo. »Neverjetno pomoč in sodelovanje smo doživljali tudi s strani KS Zagradec in občine Ivančna Gorica z županom na čelu pri ureditvi pokopališča.


Helena Valentin Konjedic je v slabem letu restavrirala celoten Marijin oltar.

Iz dneva v dan, od začetka do danes, smo bolj radostno vzklikali s psalmistom: 'Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njegovi zidarji.' Gospodova roka je bila tudi nad restavratorko in konzervatorko Heleno Valentin Konjedic, ki je v slabem letu restavrirala celoten Marijin oltar, ki je v zadnjih 120 letih v vseh družbenih spremembah in v osebnih stiskah tukajšnjim prebivalcem in romarjem predstavljal skrinjo zaveze in pribežališče ter tolažbo.


Novi ambon in daritveni oltar je poslikala restavratorka Helena Valentin Konjedic.

Novi ambon in daritveni oltar

Restavratorka je izrisala tudi načrt in po izdelavi domačega mizarja poslikala ambon in daritveni oltar s podobami šestih božjih služabnikov in mučencev, ki se vsak na svoj način dotikajo suhokranjske zemlje: misijonarja Friderika Barage, škofa Janeza Gnidovca, škofa Antona Volka, mučenca Alojzija Grozdeta ter mučenk redovnic Kristine Bojanc in Antonije Fabjan.

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh