Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA 25 % porast duhovniških posvečenj

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 04. 2015 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA 25 % porast duhovniških posvečenj

Škofovska konferenca v skoraj 600 novih duhovnikih vidi »znamenje upanja«.

Število novoposvečenih duhovnikov v Združenih državah Amerike bi v letošnjem letu lahko občutno naraslo: s 595 katoliškimi duhovniškimi posvečenji je trenutno pričakovano število kar 25 % višje od lanskega, ko je zakrament prejelo 477 semeniščnikov, kot je sporočila Škofovska konferenca ZDA, ki je predstavila nekaj statističnih podatkov o svojih duhovnikih. Leta 2013 je bilo posvečenih 497 novih duhovnikov. Pristojni za duhovnike pri omenjeni škofovski konferenci, Michael F. Burbidge, število označuje kot »znamenje upanja«.



Število duhovniških posvečenj v ZDA je sicer v zadnjih štiridesetih letih močno upadlo. Leta 1965 je zakrament prejelo 994 kandidatov, v naslednjih desetih letih je število upadlo na 771, leta 1985 je bilo novoposvečenih duhovnikov 533, leta 1995 še 511, leta 2005 pa 454.

Povprečna starost duhovniških kandidatov v ZDA je trenutno 34 let, vsak četrti pa je bil rojen zunaj države – prihajajo predvsem iz Kolumbije, Mehike, Nigerije, Vietnama, s Filipinov in s Poljske. V povprečju so bodoči duhovniki po lastnih navedbah na duhovniško pot prvič stopili pri 17 letih, sedem izmed desetih pa je bilo deležnih ustrezne spodbude s strani domačih župnikov, sledijo prijatelji, župljani in matere. Pred vstopom v red so redovniški in duhovniški kandidati izbrano skupnost v povprečju spoznavali šest let.

Z opazno večino v višini 84 % skorajšnji ameriški duhovniki prihajajo iz katoliških družin, 51 % jih je v otroških letih obiskovalo katoliško šolo, 37 % pa jih navaja, da imajo v sorodstvu duhovnika ali redovnika. 70 % jih je pojasnilo, da so že pred vstopom v semenišče redno molili rožni venec in se udeleževali evharističnega češčenja. Okoli 7 % jih je zakrament svetega krsta prejelo v odraslih letih, skoraj polovica pa jih priznava, da so bili v določenem obdobju deležni nasvetov, naj ne stopajo na pot duhovniškega življenja.

Vprašanje zadolževanja med ameriškimi študenti povzroča težave tudi med semeniščniki, kot je pokazala nedavna raziskava: vsak četrti je ob vstopu v semenišče vzel kredit za redni študij, povprečno v višini 22.500 ameriških dolarjev. Škofovska konferenca je napovedala, da bo odslej še več pozornosti posvetila pomoči pri vračanju študentskih dolgov med mladimi duhovniki.

Vir: Kathpress / www.catholicherald.co.uk
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh