Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA nosečnicam svetujejo cepljenje proti koronavirusni bolezni

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 08. 2021 / 06:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA nosečnicam svetujejo cepljenje proti koronavirusni bolezni
V ZDA zagotavljajo, da so cepiva varna in učinkovita FOTO: Tatjana Splichal

V ZDA nosečnicam svetujejo cepljenje proti koronavirusni bolezni

V Združenih državah Amerike so v teh dneh priporočili cepljenje nosečnicam in doječim materam.

Kot poroča STA, so odobrili tudi poživitveni odmerek cepiva proti koronavirusni bolezni družb Pfizer in Moderna za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. S tem želijo zaščititi predvsem prejemnike organov in tiste, pri katerih so diagnosticirali podobno stopnjo oslabljenega imunskega sistema.

ZDA so namreč vstopile v nov val koronaepidemije, hujši potek bolezni pa najbolj grozi ljudem z oslabljenim imunskim sistemom. Poživitveni odmerek bi tako lahko dobilo nekaj manj kot tri odstotke prebivalstva ZDA.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je ta teden cepljenje priporočil tudi nosečnicam in doječim materam, priporočilo pa velja tudi za tiste ženske, ki si želijo zanositi. Glede na novo raziskavo s skoraj 2.500 nosečnicami so ugotovili, da cepljenje s cepivi družb Pfizer in Moderna pred zanositvijo ali v prvih 20 tednih nosečnosti ne vodi v večjo ogroženost in možnost splava.

V ZDA so v zadnjih tednih opazili povečano število nosečnic s težjim potekom koronavirusne bolezni.

Zagotovili so, da so cepiva varna in učinkovita, ter dodali, da so kakršni koli znani ali možni stranski učinki po cepljenju zanemarljivi v primerjavi s prednostmi cepljenja. V ZDA so namreč v zadnjih tednih opazili povečano število nosečnic s težjim potekom koronavirusne bolezni.

Do sedaj je v ZDA v celoti cepljenega 50,3 odstotka prebivalstva. V povprečju v državi dnevno potrdijo okoli 110.000 novih okužb, pred prihodom različice delta jih je bilo v določenem obdobju okoli 10.000 na dan.

Nalaganje
Nazaj na vrh