Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA narašča število koronaokužb med otroki

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 08. 2021 / 08:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2021 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA narašča število koronaokužb med otroki
Za otroke, mlajše od 12 let, še ni na voljo cepiva FOTO: Pixabay

V ZDA narašča število koronaokužb med otroki

Napadalnejša različica koronavirusa delta povečuje tudi število okužb, bolezni in smrti med ameriškimi otroki.

Po navedbah STA je sicer med otroki še vedno občutneje manj okuženih kot med odraslimi osebami. Za otroke, mlajše od 12 let, še ni na voljo cepiva in zdravstvene oblasti priporočajo uporabo mask, kar pa je postal tudi politični problem.

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 617.000. V zadnjem tednu julija je število novih okužb otrok, mlajših od 12 let, v primerjavi s tednom prej naraslo za 85 odstotkov z manj kot 40.000 na skoraj 72.000.

Priporočljiva uporaba zaščitnih mask pri otrocih je postala politični problem.

Od lanskega šolskega leta, ko je kot prevladujoča različica koronavirusa delta zamenjala alfo, so novi primeri okužb pri otrocih do 17 let poskočili za 84 odstotkov. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so v zadnjem letu dni v bolnišnice zaradi koronavirusa sprejeli 45.000 otrok starih do 17 let, sedaj pa jih sprejemajo povprečno po 200 na dan ali več kot 70 na dan več.

V času od 10. do 31. julija so hospitalizacije narasle za 84 odstotkov, od 665 do 1.224. Doslej je od izbruha koronaepidemije v ZDA umrlo 520 otrok, okužilo pa se jih je več kot 4,2 milijona.

Vsaka smrt otroka je preveč.

Glede na skupno število mrtvih (617.000) to ni veliko, vendarle pa to pomeni dvakrat večje število smrti kot jih na leto umre zaradi navadne gripe. Po besedah direktorice CDC Rochelle Walensky pa je »vsaka smrt otroka preveč«.

 V določenih delih ZDA se že začenja novo šolsko leto FOTO: Pixabay

Položaj bo še nevarnejši sedaj, ko se v določenih delih ZDA že začenja novo šolsko leto. Ker cepiva za mlajše od 12 let ni, zdravstveni strokovnjaki priporočajo uporabo mask: CDC jih v zaprtih javnih prostorih priporoča za otroke od drugega leta starosti naprej.

Večina otrok, ki se okužijo s koronavirusom, sicer nima simptomov ali pa so ti zelo blagi, vendar se z različico delta krepijo. Doslej so v ZDA pri otrocih potrdili skoraj 4.200 primerov tako imenovanega sindroma MIS-C ali sindroma multi-sistemskega vnetja, zaradi katerega ostajajo v bolnišnicah po več tednov ali mesecev. Zaradi tega sindroma je v ZDA doslej umrlo najmanj 37 otrok.

Nalaganje
Nazaj na vrh