Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Učenki prepovedali nošenje maske z napisom »Jezus me ljubi«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2021 / 05:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2021 / 19:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Učenki prepovedali nošenje maske z napisom »Jezus me ljubi«
9-letna Lydia naj bi z nošenjem maske z napisom kršila šolska pravila FOTO: lifenews.com

Učenki prepovedali nošenje maske z napisom »Jezus me ljubi«

Letos je to zaščitna maska, prihodnje leto bo majica z napisom, dokler v šoli sploh ne boš več smel izgovoriti Jezusovega imena, opozarja mati ameriške učenke, Jennifer Booth.

Boothova se je odločila za tožbo šolskega vodstva v ameriški zvezni državi Mississippi, ker so njeni devetletni hčerki Lydiji prepovedali nošenje zaščitne maske z napisom »Jesus Loves Me«, kot poročanje ameriških medijev povzema spletni portal kath.net.

Jennifer Booth je sprva mislila, da je imela učiteljica, ki je prepoved izrekla, preprosto slab dan, saj je njena hčerka to masko v šoli nosila že dva ali tri mesece. Naslednji dan si jo je deklica z dovoljenjem matere znova nadela in je bila deležna novega opozorila, da takšen napis na šoli ni dovoljen.

Isti dan je ravnateljica šole mater poklicala po telefonu in ji sporočila, da šola na maskah ne dopušča uporabe kakršnih koli verskih simbolov ali znamenj. Boothova je še enkrat preverila vsa šolska določila in smernice, vendar nikjer ni našla izrecne omembe, ki bi nasprotovala uporabi verskih simbolov.

Ne gre zgolj za hčerino zaščitno masko, temveč za svobodno izražanje verske pripadnosti na javnih šolah.

Nato se je obrnila na območne šolske oblasti, ki so jo opozorila na določila koronaepidemije. Po krajši raziskavi je Boothova ugotovila, da so bila ta določila spremenjena, tik preden jih je po elektronski pošti prejela od šolskega vodstva. Odločila se je, da bo s pomočjo krajevne organizacije za zaščito verske svobode vložila tožbo proti hčerini šoli.

Kot je pojasnila, pri tem ne gre zgolj za zaščitno masko njene hčere, temveč za svobodno izražanje verske pripadnosti na javnih šolah. Prepričana je, da se mora za to boriti, saj »gre letos za zaščitno masko, prihodnje leto bo majica z napisom, dokler v šoli sploh ne boš več smel izgovoriti Jezusovega imena,« je Boothova poudarila v izjavi za javnost.

Vodstvo šole je medtem določilo o prepovedi uporabe verskih simbolov črtalo iz šolskih pravil in hčerka Jennifer Booth sme znova nositi svojo zaščitno masko s »spornim« napisom. V šoli pa še vedno niso pripravljeni priznati, da omenjeno določilo ni pomenilo kršenja verske svobode.

Nalaganje
Nazaj na vrh