Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

12-letna olimpijka iz Sirije opogumlja svoje rojake

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 07. 2021 / 14:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2021 / 15:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
12-letna olimpijka iz Sirije opogumlja svoje rojake
Mlada športnica je doslej vse svoje življenje bivala v državi, kjer divja vojna FOTO: Facebook/HendZazaOfficial

12-letna olimpijka iz Sirije opogumlja svoje rojake

Dvanajstletna Hend Zaza iz Sirije je najmlajša udeleženka tokratnih olimpijskih iger v Tokiu.

Svojo domovino zastopa v namiznoteniški reprezentanci. Čeprav je že v kvalifikacijah izgubila proti Avstrijki Liu Jia, je že zgolj njen nastop za rojake izjemnega pomena, kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa poročala tiskovna agencija ProOriente. Predstavnik Katoliške cerkve v Siriji je za tiskovno agencijo AsiaNews spregovoril o »čudežu«, ker je deklici v luči dramatičnih razmer v domovini uspelo, da se je letošnjih olimpijskih iger sploh udeležila. Dvanajstletnico je označil za »junakinjo«, ki vliva upanje celotnemu narodu.

Hend Zaza je junakinja, ki vliva upanje celotnemu narodu.

Drugi cerkveni predstavnik v Damasku je še dodal: »Čeprav Hend Zaza ne poznamo osebno, kot Sirci z velikim zanimanjem spremljamo nastope naših športnikov na olimpijskih igrah.« S tem je tudi zanimanje širše svetovne javnosti znova močneje osredinjeno na Sirijo in trpljenje tamkajšnjega ljudstva. Duhovnik je v zvezi s tem spomnil na opozorilne besede papeškega nuncija v Siriji, kardinala Maria Zenarija, ki vedno znova kritično ugotavlja, da so dežela in njeni prebivalci potisnjeni na rob in da je mednarodna skupnost nanje že povsem pozabila.

Dvanajstletnica s pomočjo športa premaguje tudi travme in težave, ki jih povzroča vojna.

In zakaj je Hend Zaza nekaj posebnega? Mlada športnica, ki prihaja iz mesta Hama, je doslej vse svoje življenje bivala v državi, kjer divja vojna. Živi in trenira v Siriji, že leta 2020 pa se je v starosti enajst let na mednarodnem tekmovanju kvalificirala za nastop na olimpijskih igrah, ki pa je bil nato zaradi koronaepidemije preložen za leto dni. Zaza je že večkratna sirska prvakinja v namiznem tenisu. Šport že od vsega začetka igra zelo pomembno vlogo v njenem življenju, z njegovo pomočjo po lastnih besedah premaguje tudi travme in težave, ki jih povzroča vojna. Za konec še zanimivost: tudi vrhunska avstrijska namiznoteniška igralka Liu Jia je po kvalifikacijski tekmi povedala, da ima 12-letno dekle neverjeten dar in občudovanja vredne sposobnosti za omenjeni šport.

Nalaganje
Nazaj na vrh