Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA znova uvajajo zaščitne maske

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 07. 2021 / 11:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2021 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA znova uvajajo zaščitne maske
Nošenje mask se priporoča tudi cepljenim osebam FOTO: Tatjana Splichal

V ZDA znova uvajajo zaščitne maske

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je opravil raziskavo, po kateri znova priporoča nošenje mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene.

Raziskava omenjenega centra (CDC), ki je zajela 496 primerov okužb s koronavirusom v okrožju Barnstable v Massachusettsu, je po navedbah STA ugotovila, da je bilo 74 odstotkov okužb med povsem cepljenimi posamezniki s cepivi Moderne in Johnson & Johnsona.

Simptome, kot so kašelj, boleče grlo, bolečine v mišicah, glavobol in vročina, je imelo po včeraj objavljeni raziskavi 274 cepljenih oseb. Od petih, ki so morali zaradi močnejših simptomov v bolnišnico, so bili štirje cepljeni.

Umrl ni nihče, CDC pa opozarja, da poročilo ne zadošča za sklepe glede učinkovitosti odobrenih cepiv proti koronavirusu. Kljub temu je center po opravljeni raziskavi znova priporočil nošenje mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene. Glede različice delta na centru pojasnjujejo, da se širi tako hitro kot norice.

Različica delta huje prizadene osebe, ki niso cepljene, toda cepljeni lahko prenašajo več virusa, kot se je sklepalo doslej.

Po njihovih besedah so ugotovitve raziskave zaskrbljujoče in so bile ključne za priporočilo glede vnovične uporabe mask. Medtem ko različica delta huje prizadene osebe, ki niso cepljene, lahko tudi cepljeni prenašajo več virusa, kot se je sklepalo doslej, saj se ta različica obnaša precej drugače od prejšnjih.

CDC ugotavlja, da je delta bolj prenosljiva kot navaden prehlad, španska gripa iz leta 1918, norice, ebola, mers in sars, hitreje se širijo le ošpice. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do petka v ZDA s koronavirusom okužilo skoraj 34,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 612.300.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh