Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA zopet v podporo maskam in cepljenju

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 09. 08. 2021 / 08:46
Oznake: Cepivo, Covid
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.08.2021 / 08:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA zopet v podporo maskam in cepljenju
V zadnjih tednih se tudi v ZDA soočajo s skokovitim porastom okužb z različico koronavirusa delta. FOTO: Pexels.

V ZDA zopet v podporo maskam in cepljenju

V ZDA je v nedeljo je direktor Nacionalnega inštituta za zdravje (NIH) Francis Collins državljane pozval, naj se prepiri okrog virusa dokončno prenehajo, vse sile pa se namesto tega usmerijo v borbo z njim.

To vključuje nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in cepljenje proti koronavirusu. Podatki za ZDA niso rožnati, saj se je z virusom okužilo že skoraj 35,8 milijona ljudi, umrlo pa 617.000, poroča STA. Poziv Collinsa ni »napad na svoboščine. To je zdravstveni nasvet, ki rešuje življenja. Delitev okrog virusa, ki pobija ljudi, res ne potrebujemo.«

ZDA se v zadnjih dnevih sooča s skokovitim porastom okužb, kar 118.000 na dan, število smrtnih primerov še je v dveh tednih povečalo za 89 %. Okužbe naraščajo tudi med otroki, pediatrične bolnišnice na Floridi so preplavljene z bolniki, Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi je priporočil, da bi tudi otroci, starejši od dveh let v zaprtih prostorih nosili maske. 

Glavni krivec za slab položaj z različico koronavirusa delta je slaba precepljenost, pri čemer direktor NIH Anthony Fauci povedal, da jih v prihodnosti lahko čaka še hujša različica od delte, če cepljenja ne bodo pospešili. Obenem upa, da bo Uprava za hrano in zdravila do konca meseca za cepiva Pfizer/BioNTech izdala redno dovoljenje za cepljenje, čemur naj bi sledila tudi cepiva Moderne in Johnson & Johnsona.

Predsednik Biden je za zaposlene zvezne uslužbence že uvedel obvezno cepljenje, tega ukrepa še ni uvedel za splošno populacijo. Šole in zasebna podjetja uvajajo obvezno cepljenje ali redno testiranje, omejitve pri potovanjih in ostale ukrepe uvajajo za tiste, ki se še vedno kljub priporočilom ne želijo cepiti. A tudi nasprotniki cepljenja ne počivajo in so na vrhovnem sodišču ZDA že vložili tožbo zaradi obveznega cepljenja, ki ga je za profesorje in študente uvedla Univerza Inidane.

Nalaganje
Nazaj na vrh