Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mateja Logar: »Izkoristimo sorazmerno mirno obdobje za cepljenje.«

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 20. 07. 2021 / 04:00
Oznake: Cepivo, Covid
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2021 / 11:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mateja Logar: »Izkoristimo sorazmerno mirno obdobje za cepljenje.«
Mateja Logar: »To sorazmerno mirno obdobje izkoristimo za cepljenje in preprečimo večji priliv bolnikov v bolnišnice.« FOTO: P.T.

Mateja Logar: »Izkoristimo sorazmerno mirno obdobje za cepljenje.«

Po zadnjih podatkih število okužb s COVID-19 zopet narašča, zato smo o trenutnih razmerah glede stanja, o priporočilih ter predvidevanjih za prihodnje mesece povprašali vodjo svetovalne skupine doc. dr. Matejo Logar.

Po številu novoodkritih okužb je trenutno stanje v Sloveniji razmeroma stabilno. »Je sicer večje, kot bi si želeli, vendar še ne opazimo bistvenega povečevanja,« pravi Logarjeva.

Različica delta postala prevladujoča

Starostni razpon trenutno obolelih je predvsem med 15 in 35 let in ti ta trenutek predstavljajo kar 50 % in več vseh okuženih v Sloveniji. Je pa v zadnjem tednu različica delta že prevladala in iz primerov ostalih držav, kjer je ta različica že prevladujoča, vidimo, da se, »če je precepljenost slaba, poveča tudi število bolnikov, ki potrebujejo sprejem v bolnišnico.«

Pričakovan porast okužb

»Glede na izkušnje iz lanskega leta in iz sosednjih držav, se bo število okužb začelo povečevati, a je težko natančno napovedati, kdaj bo do tega prišlo. Ravno zato je pomembno, da izkoristimo to sorazmerno mirno obdobje za cepljenje in s tem preprečimo večji priliv bolnikov v bolnišnice.« 

Svetovalna skupina v trenutnih razmerah svetuje, da se ljudje pravočasno cepijo in, če ni zahteve po PCT-ju, upoštevajo splošna priporočila za preprečevanje širjenja okužb: izogibanje dogodkov in prostorov, kjer se hkrati zadržuje veliko število ljudi, vzdrževanje primerne medsebojne razdalje, ustrezno umivanje in razkuževanje rok, upoštevanje higiene kašlja ter uporaba maske v zaprtih prostorih.

Vodja svetovalne skupine še vedno poziva k upoštevanju splošno sprejetih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. FOTO: Tatjana Splichal

Tretji odmerek?

Nobena od velikih zdravstvenih organizacij še ne priporoča cepljenja s tretjim odmerkom oziroma še ni podala mnenja, da bi bil ta potreben. »Trenutni podatki kažejo, da so cepiva dobro učinkovita vsaj 8-9 mesecev.« Odločati se je treba glede na znanstvena dognanja in obenem spremljati tekoči razvoj dogodkov.

Povečano število okužb v Izraelu kaže, da se te pojavljajo pri mlajši, necepljeni populaciji, pri polno cepljenih osebah pa je bilo okužb v zadnjem valu malo. Upoštevati je treba tudi podatek, da je v Izraelu od cepljenja minilo že več kot pol leta, saj so tam cepljenja potekala že decembra.

Varno tudi na dopustu

Na dopustu upoštevajmo enaka priporočila, kot doma, svetuje vodja svetovalne skupine. »Virus je namreč prisoten tudi na počitniških destinacijah, kar smo videli, ko so se vrnili dijaki z maturantskih izletov v Španiji. Najbolj varni smo, če smo cepljeni.« Glede na vas splošna in že večkrat povedana priporočila pa ponovno poudarja pomen samoizolacije in testiranje na SARS-CoV-2, če na dopustu ali po vrnitvi z njega zbolimo. 

Predvsem pri mlajših lahko okužba z delta različico virusa na začetku poteka z znaki, ki bolj spominjajo na prehlad, se pravi, da se lahko pojavi občutek zamašenega nosu, nahod in kihanje, česar pri ostalih različicah nismo opažali. (Mateja Logar)

Ta trenutek so strokovna mnenja še enoglasna, da tretji odmerek cepiva ni potreben. FOTO: Tatjana Splichal




Nalaganje
Nazaj na vrh