Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Covid-19: okužbe na maturantskem izletu v Španiji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 07. 2021 / 17:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Covid-19: okužbe na maturantskem izletu v Španiji
Maturantski izlet v španski Lloret de Mar je dobil podaljšek. FOTO: Wikipedia

Covid-19: okužbe na maturantskem izletu v Španiji

V minulih dveh dneh so med dijaki z novomeškega konca, udeleženci maturantskega izleta v španski Lloret de Mar, po opravljenih hitrih antigenskih testih potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom, prav vseh 334 dijakov – udeležencev pa so epidemiologi z NIJZ ocenili za visokorizične stike, je poročala STA.

Maturantje, povečini iz dolenjske regije, so med 27. junijem in 3. julijem, ko so se v domovino vrnili z avtobusi (del dijakov pa tudi z letalom iz Barcelone do Benetk), bivali v hotelu Maria del Mar. Epidemiologi so zaradi suma izbruha okužbe takoj začeli zbirati informacije, ta čas pa obravnavajo več kot 50 udeležencev, pri katerih so laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove kontakte.

Trenutni porast ni kritičen, se bo pa Občina Novo mesto odzvala, če bo treba. (župan Gregor Macedoni)

NIJZ svetuje

NIJZ vsem potnikom v tujino svetuje in priporoča polno cepljenje, saj tako zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni, obenem pa naj dosledno upoštevajo vse higienske ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in sledijo navodilom držav, v katere potujejo. Novomeški župan Gregor Macedoni je za STA povedal, da trenutni porast ni kritičen, da pa se bo Občina odzvala, če bo treba.

V Španiji porast okužb med mladimi

Poročali smo že, da se je ob začetku počitnic v Španiji znova povečalo število okužb, zlasti (izrazito) med mladimi, med katerimi je stopnja incidence skoraj trikrat tolikšna kot v splošni populaciji. V državi se je doslej okužilo 3,88 milijona ljudi, kar jo uvršča na enajsto mesto na svetovni oziroma šesto na evropski razpredelnici; aktivnih primerov je skoraj 180.000.

V Mariboru so z današnjim dnem začeli cepljenje brez predhodnega naročanja. FOTO: UKC Maribor

V Sloveniji 427 aktivnih primerov

Kako je v Sloveniji? Skupno število primerov okužb s covidom-19 se je zaenkrat ustavilo pri 257.550, aktivnih primerov je 427, ob Ljubljani (73) izstopajo obmejne občine: Črnomelj (17), Koper in Novo mesto (po 15), Metlika (12), Brežice (11) in Ormož (8). Trenutno je hospitaliziranih 52, v intenzivni terapiji pa 10 ljudi. Doslej so v državi našteli 4422 primerov smrti zaradi covida-19 in pridruženih bolezni.

Odprto cepljenje v Mariboru

Iz UKC Maribor so sporočili, da se je z današnjim dnem v njihovem cepilnem centru začelo cepljenje brez predhodnega naročanja. Cepiti se je možno pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja vsak delavnik od 9. do 15. ure s cepivoma proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Janssen. Omogočajo tudi prejem drugega odmerka cepiva. V četrt ure po cepljenju bo za vsakogar pripravljeno tudi EU digitalno covidno potrdilo. Danes do 13. ure se je na ta način cepilo 45 oseb.

Nalaganje
Nazaj na vrh