Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UKC Ljubljana odgovarja: »Ne drži!«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 07. 2021 / 15:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
UKC Ljubljana odgovarja: »Ne drži!«
Na nevrološki kliniki UKC Ljubljana navedbe kategorično zanikajo. FOTO: Tatjana Splichal

UKC Ljubljana odgovarja: »Ne drži!«

Na eni od slovenskih spletnih strani se je v minulih dneh pojavil zapis o domnevni hudi avtoimuni reakciji pri 20-letniku po cepljenju proti novemu koronavirusu, ki naj bi povzročilo slepoto, nepokretnost in nezmožnost opravljanja osnovnih človeških funkcij. Na zapis so se v sporočilu za javnosti ostro odzvali na nevrološki kliniki UKC Ljubljana in navedbe kategorično zavrnili.

UKC Ljubljana dosledno varuje informacije o zdravstvenem stanju pacientov in se običajno ne odziva na dvomljive zapise v medijih in na družbenih omrežjih, razen – skladno z mnenjem informacijske pooblaščenke – z zanikanjem določenih navedb ali s pojasnilom določenih ravnanj, kar je storil tudi v tem primeru »neresničnega zapisa ene od spletnih strani«.

Naglo poslabšanje

Ta navaja domnevno hudo avtoimuno reakcijo po cepljenju 20-letnika, ki naj bi zaradi tega najprej oslepel, nato naj bi se mu stanje naglo poslabšalo z vrsto nevroloških simptomov in naj bi »postal nepokreten, njegovo telo pa trenutno ni zmožno osnovnih človeških funkcij, zadrževanja blata in vode.«

Več kot 3 milijarde odmerkov je bilo doslej že uporabljenih v cepljenju proti covidu-19.

Bolezen, ki ni povezana s cepljenjem

V UKC Ljubljana so na podlagi javno objavljenih podatkov potrdili, da je bil v njihovi obravnavi pacient, ki delno ustreza navedenemu opisu, toda … »Navedbe, da bi bil nepokreten, in ostale navedbe iz javne objave ne držijo. Zaradi medicinske etike in varovanja zasebnosti ne smemo ali želimo razkriti diagnoze, vendar poudarjamo, da so simptomi in znaki družljivi z boleznijo, ki ni povezana s cepljenjem.«

Že prek 3 milijarde odmerkov

Doslej je bilo v cepljenju proti covidu-19 uporabljenih že prek 3 milijarde odmerkov, pojasnjujejo v nevrološki kliniki UKC Ljubljana. Spletna stran z medicinsko literaturo PubMed ne navaja nobenega zapisa o povezavi simptomov javno izpostavljene osebe s cepljenjem proti novemu koronavirusu.

Potek bolezni je povsem drugačen od tistih, ki so značilni za nevroimunološke dogodke po cepljenju. Glede na to na nevrološki kliniki menimo, da pri izpostavljenem pacientu ni dokazov o povezanosti bolezni s cepljenjem proti novemu koronavirusu.

Ni dokazov o povezanosti

»Potek bolezni je povsem drugačen od tistih, ki so značilni za nevroimunološke dogodke po cepljenju. Glede na to na nevrološki kliniki menimo, da pri izpostavljenem pacientu ni dokazov o povezanosti bolezni s cepljenjem proti novemu koronavirusu,« so v UKC Ljubljana še zapisali v sporočilu za javnosti.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh