Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od danes cepljenje tudi za mlajše od 50 let [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 10. 05. 2021 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2021 / 16:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od danes cepljenje tudi za mlajše od 50 let [VIDEO]

Od danes cepljenje tudi za mlajše od 50 let [VIDEO]

Minister Poklukar: Kako bomo izšli v poletje, bo v veliki meri odvisno od nas in naše precepljenosti.

Z današnjim dnem se lahko proti covidu-19 cepijo tudi odrasli, mlajši od 50 let. FOTO: Nebojša Tejić/STA



Če je bila doslej najnižja starostna skupina za cepljenje proti novemu koronavirusu v Sloveniji od 50 do 59 let, se lahko z današnjim dnem proti covidu-19 cepijo tudi odrasli, mlajši od 50 let. Prednostno bodo še vedno obravnavani starejši in ranljivi, saj se strategija ni spremenila, je potrdila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Tako bodo mlajši na vrsti, kadar določen dan ne bo več kandidatov iz prednostnih skupin.

Do včeraj dopoldne že 47.000 prijav

Na cepljenje se je možno prijaviti prek osrednjega portala na naslovu zvem.ezdrav.si, na katerem je bilo do včeraj dopoldne, kot je poročala STA, že 47.000 prijav za cepljenje. Prek nove aplikacije se ni treba ponovno naročati tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku. Po podatkih NIJZ je zdajšnji delež precepljenih 11,7 %, cilj je doseči 60-odstotno precepljenost. Po oceni Beovićeve bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih.



Poklukar: Cepivo je najboljše orožje zoper epidemijo

Minuli petek je državljane k cepljenju spodbudil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je bil na NIJZ cepljen z AstraZeneco. »S svojim sodelovanjem skušam pokazati, da so cepiva varna in učinkovita. Verjamem, da je cepivo najboljše orožje zoper epidemijo, zato prosim vse državljane, da pristopimo k cepljenju in tako premagamo virus in zaključimo epidemijo. Kako bomo izšli v poletje, bo v veliki meri odvisno od nas in naše precepljenosti,« je opozoril minister.

»Precepljenost nas pelje iz epidemije, ni pa to računalnik«

Predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel pa je poudaril, da morajo pričakovanja ostati realna: »Precepljenost nas pelje iz epidemije, ni pa to računalnik. Epidemija ni 'on/off'; ko bomo dosegli magični prag kolektivne imunosti, covid ne bo izginil, temveč se bodo primeri še pojavljali. Kaj pa bo drugače? Kot družba bomo sprejeli raven tveganja, ki pa bo obvladljiva in znosna. Ne bo več rasti in vrhov, predvsem pa bomo zaščitili osebe s tveganjem za najhujši potek bolezni.«
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

»Resnica vas bo osvobodila«

Duhovniki na prednostnem seznamu le kot kateheti

Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

Nadškof Zore o razlogih, zakaj se je cepil [VIDEO]

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh