Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cepljenje smiselno tudi ob mutacijah koronavirusa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 06. 2021 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2021 / 05:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cepljenje smiselno tudi ob mutacijah koronavirusa

Cepljenje smiselno tudi ob mutacijah koronavirusa

Konzorcij o cepivih: vse mutacije ne vplivajo na učinkovitost cepiv.

Koronavirus FOTO: catholic-factchecking.com

Ali je smiselno nadaljevati s cepljenjem proti koronavirusni bolezni, če virus še naprej mutira in se pojavljajo vedno nove različice, kot sta recimo britanska in brazilska? Konzorcij mednarodnih katoliških medijev v okviru svojega projekta obvladovanja lažnih informacij o koronacepivih zatrjuje, da je to povsem smiselno: zgolj zato, ker se pojavljajo nove različice virusa, to ne pomeni, da bodo vse vplivale na učinkovitost obstoječih cepiv (večina jih že dokazano ne), če pa bi do tega prišlo, se lahko odmerke cepiva prilagodi, da učinkovitosti ne bi izgubili.

V primeru koronavirusov so mutacije precej pogoste

Povsem naravno je, da virus mutira. SARS-CoV-2, kot kateri koli drugi virus, to nenehno počne, ker dela napake med podvajanjem svojega genetskega materiala. »Mutacije (ali spremembe) se lahko dogajajo naključno v kateri koli od 30.000 osnov ali nukleotidov, ki sestavljajo genom virusa,« je za konzorcij Verificat pojasnila Adelaida Sarukhan, imunologinja in znanstvenica pri Inštitutu za globalno zdravje v Barceloni.

V primeru koronavirusov, kot je SARS-CoV-2, so mutacije precej pogoste: ocenjujejo, da se dogajajo okoli dvakrat mesečno. »Opisanih je bilo že na stotine različic. Velika večina med njimi je povsem 'nedolžnih',« zagotavlja Sarukhanova. Nekaj izmed njih pa je povzročilo precej zaskrbljenosti; znanstveniki jih uvrščajo v t.i. skupino ZR, »zaskrbljujočih različic«: »B1.1.7, ki ga opisujejo v Združenem kraljestvu, B1.351, ki ga opisujejo v Južnoafriški republiki, P.1 (v Braziliji), indijska različica in še dve, ki so ju opisali v Kaliforniji in New Yorku, imajo nekaj podobnih mutacij v peplomerih (špičastih beljakovinah), ki dokazano zvišujejo možnost okužbe in so dosti bolj odporni na cepiva in naravno odpornost.«

Indijska različica

Sarukhanova zatrjuje, da »klinična testiranja in uporaba cepiv po vsem svetu – precepljenih je že več sto milijonov oseb – jasno kažejo, da cepiva učinkovito ščitijo pred resnejšimi oblikami bolezni, tudi pri ljudeh, ki so se okužili z novimi različicami virusa«.

Glede indijske različice »trenutno ni dokazov, ki bi kazali, da zmanjšuje učinkovitost cepiv,« je sklenila Sarukhanova in ob tem navedla raziskavo, ki je strokovne revije zaenkrat sicer še niso preverile, kaže pa, da večina cepiv še vedno uspešno izniči indijsko različico virusa, za to je potrebno le malce večje število protiteles.

Proizvajalci cepiv že razvijajo alternative v primeru nenadnega pojava novih različic

Proizvajalci cepiv trenutno razvijajo alternative v primeru nenadnega pojava novih različic, ki bi opazno zmanjšale učinkovitost že obstoječih cepiv. Prilagajanje odmerkov cepiv ni nič novega: cepiva proti sezonski gripi je treba malce preoblikovati vsako leto, saj stare formule hitro postanejo zastarele.

---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.
---
Preberite tudi:

- Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

-
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

- Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

- Ali imajo koronacepiva res več stranskih učinkov?

- Katoličani in teorije zarote

- Afriko je treba precepiti

- Koronacepljenje: poziv k večji vpletenosti krajevnih Cerkva

- Cepiva: zaupajte naši presoji, spodbuja Vatikan

- Koronacepiva ne povzročajo neplodnosti ali splavov

- Vatikan je od januarja 2021 cepil 10.430 oseb

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh