Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Afriko je treba precepiti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 05. 2021 / 10:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2021 / 04:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Afriko je treba precepiti

Afriko je treba precepiti

Dostop Afrike do cepiv je »ena ključnih točk za obvladovanje koronaepidemije«.

Dostop Afrike do cepiv je ena ključnih točk za obvladovanje koronaepidemije FOTO: https://twitter.com/Cuamm

»Dostop Afrike do cepiv je ena ključnih točk za obvladovanje koronaepidemije. V luči globalne nujne pomoči je edina možnost za odpravo krize globalni odziv nanjo. Afrike ne smemo izločiti. Nujno potrebujemo cepitveno strategijo. Poleg dejstva, da je tako prav, si s takšnim početjem omogočamo lastno varnost, kajti le na ta način lahko zaustavimo širjenje virusa in njegovih različic,« svetovno javnost in vse pristojne poziva Don Dante Carraro, direktor združenja Doctors with Africa CUAMM.

In prva cepiva so že na poti. Carlos Agostinho do Rosario, član mozambiške vlade, je bil navdušen, ko je pred dnevi napovedal, da v državo prihaja prvih 200.000 odmerkov cepiva. Podobno velja za Gano, ki je že prejela 600.000 odmerkov, in Senegal z 200.000 odmerki.

»Začetek upanja za afriško celino«

»To je začetek upanja tudi za afriško celino, da bo, če želi doseči zadovoljivo imunsko odpornost, prejela najmanj 1,3 milijarde odmerkov cepiv v letošnjem letu,« poudarja direktor združenja CUAMM, ki opozarja, da je treba prve odmerke nameniti »območnim kolegom, zdravnikom, medicinskim sestram, babicam in podpornim delavcem v zdravstvenem sektorju (pisarniškim uradnikom, voznikom, čistilcem),« kajti »kot smo videli v primeru Italije, so te osebe osrčje, okoli katerega se razvija celoten zdravstveni sistem posamezne države«.

CUAMM je sprožil konkretno pobudo, da bi omogočili odmerke cepiva 20.000 kolegom zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu v afriških državah, kjer je združenje navzoče. »Prvotni skupni izziv za celotno cepljenje, torej oba odmerka, je 400.000 evrov, v upanju, da bomo zmogli zbrati še več.« Cilj posredovanja omenjenega združenja je dobaviti cepivo do zadnjega kotička na vseh 51 območjih v šestih državah, kjer združenje deluje: v Angoli, Etiopiji, Mozambiku, Sierra Leoneju, Južnem Sudanu in Ugandi, za skupno okoli pet milijonov prebivalcev.

---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.
---
Preberite tudi:

- Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

-
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

- Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

- Ali imajo koronacepiva res več stranskih učinkov?

- Katoličani in teorije zarote

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh