Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronacepljenje: poziv k večji vpletenosti krajevnih Cerkva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 05. 2021 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2021 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronacepljenje: poziv k večji vpletenosti krajevnih Cerkva

Koronacepljenje: poziv k večji vpletenosti krajevnih Cerkva

Kardinal Czerny: duhovniki naj spodbujajo cepljenje med svojimi verniki.

Kardinal Michael Czerny FOTO: catholic-factchecking.com

Škofije in župnije bi morale imeti možnost, da ustvarjajo priložnosti za pogovore o cepljenju proti koronavirusni bolezni, spodbuja kardinal Michael Czerny z oddelka za migrante in begunce pri Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. V osnovi ni naloga Vatikana, da bi »miril vse tiste, ki se bojijo cepljenja«, pač pa je to stvar krajevnih Cerkva in posameznih župnij, je kardinal dejal na tiskovni konferenci o cepljenju.

Czerny predlaga, naj duhovniki po mašah organizirajo srečanja, na katerih bi se z verniki pogovorili o cepljenju in cepivih. Tovrstne pobude bi ljudem, ki imajo številne dvome glede etične narave koronacepiv, nudile zagotovilo, da jim je Cerkev pripravljena prisluhniti in »upam, da jih uspe tudi pomiriti«, je dejal kardinal Czerny.

Na splošno morajo biti Cerkve »kraji, ki spodbujajo cepljenje proti koronavirusni bolezni«. Papežev poziv k oglaševanju precepljenosti vsega sveta naj ne bi bil omejen zgolj na medije. »Nujno potrebno je, da v Cerkvi, povsod po svetu, ljudje sprejmejo to sporočilo in ga tudi udejanjijo,« vztraja kardinal in poziva k skupni odgovornosti.

»Ali se bomo cepili, nato pa iz strahu ostali skriti nekje na varnem? To je čisti nesmisel.«

Klic k sodelovanju pri razdeljevanju cepiv je »v povezanem in prepletenem svetu, kot je naš«, nekaj povsem očitnega, je prepričan kardinal. »Nemogoče je, da bi se cepili, nato pa omejili stike z drugimi ljudmi, ki na nekem drugem območju cepiva niso prejeli. Cepimo se ravno zato, da bi lahko potovali, delali in bili turisti,« je pojasnil Czerny in nato zastavil vprašanje: »Ali se bomo cepili, nato pa iz strahu ostali skriti nekje na varnem? To je čisti nesmisel.«

Glede dostopnosti cepiva za begunce in migrante je kardinal pojasnil, da so ti žal pogosto izključeni, »saj jih najdemo na najrazličnejših območjih«. Kljub temu je pohvalil prizadevanja mednarodne skupnosti za pripravo cepiv, ki ne bi bila omejena le na bogatejše države. »To zavedanje je malce pozno, toda sam sem optimist,« je zaključil vatikanski predstavnik.

---
Prispevek je del projekta obvladovanja lažnih informacij o cepivih proti koronavirusni bolezni, ki ga izvaja konzorcij mednarodnih katoliških medijev, v katerem sodeluje tudi Družina. Mednaslovi so uredniški.
---
Preberite tudi:

- Kardinal Dolan: zdaj, ko je vedno več cepljenih ...

- Vatikan pripravlja virtualno konferenco s proizvajalci cepiv

-
»Ne« potrdilom o cepljenju za vstop v svetišča v VB

- Cepljenje proti koroni, dejanje ljubezni

- Se lahko cepimo z odmerki cepiv različnih proizvajalcev?

- Cepitveni potni listi: prostovoljno potrdilo brez drugih osebnih podatkov

- Ali imajo koronacepiva res več stranskih učinkov?

- Katoličani in teorije zarote

- Afriko je treba precepiti

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh