Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZNP obsojajo Elesov »nagobčnik« za Mirana Videtiča

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 06. 2022 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 22:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZNP obsojajo Elesov »nagobčnik« za Mirana Videtiča
Miran Videtič ne sme več javno komentirati družbenega dogajanja. FOTO: zajem zaslona (TV3/Faktor)

V ZNP obsojajo Elesov »nagobčnik« za Mirana Videtiča

Stalni komentator oddaje Ura moči na Planetu TV in nekdanji komentator oddaje Faktor na TV3, Miran Videtič, je od delodajalca, državnega podjetja Eles, dobil nagobčnik.

Vodstvo podjetja Eles je svojemu zaposlenemu, Miranu Videtiču, namreč prejšnji teden – kot je prvi na družbenem omrežju poročal voditelj oddaje Bojan Požar – prepovedalo sodelovanje v televizijski komentatorski oddaji Ura moči, pri čemer se je sklicevalo na etični kodeks družbe, ki naj bi zaposlenim prepovedoval javno komentiranje družbenega dogajanja.

Napad na medijsko svobodo

Na potezo podjetja so se z obsojanjem odzvali v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) in v javni izjavi zapisali, da pri tem po njihovo »ne gre zgolj za drastično omejevanje pravice do izražanja stališč dotičnemu posamezniku, temveč za napad na medijsko svobodo v tej državi.«

Do določene mere

V ZNP se strinjajo, da lahko vsako podjetje z internimi pravili do neke mere ureja obnašanje svojih zaposlenih in tudi določa način njihovega javnega komuniciranja, vkolikor se to nanaša na podjetje; sme jim torej denimo prepovedati blatenje podjetja v javnosti ali razkrivanje njegovih poslovnih skrivnosti.

Ustavno zagotovljena pravica

»Nikakor pa jim nima pravice na splošno prepovedati javnega izražanja stališč o družbenih vprašanjih, kar je ustavno zagotovljena pravica. In kakršen koli interni akt podjetja, ki to pravico omejuje, je mogoče smatrati za protiustavnega,« so prepričani v Združenju.

Sočasno z nastopom nove vlade

Po njihovem posebno skrb zbuja dejstvo, da se prepoved javnega nastopanja ujema z nastopom nove vlade. Videtič je namreč že nekaj časa uslužbenec Elesa in hkrati gost v oddajah, ki kritično obravnavajo dogajanje v slovenski politiki in družbi, vendar to doslej njegovega delodajalca očitno ni motilo.

Menjava nadzornega sveta podjetja

»Do spremembe je prišlo v trenutku, ko se je zamenjal nadzorni svet podjetja, ko so bili vanj imenovani ljudje iz vrst koalicije. Zato je mogoče upravičeno sklepati, da je omenjena prepoved povezana z določenimi Videtičevimi kritičnimi ocenami delovanja nove vladajoče garniture,« so zapisali v ZNP.

Politično motivirano

Upravni odbor Združenja je pismo zaključil z oceno, da je prepoved javnega nastopanja Miranu Videtiču politično motivirana, zato podjetje Eles poziva, naj jo nemudoma umakne, hkrati pa apelira tudi na ostala podjetja, naj se vzdržijo podobnih nedopustnih praks.

Kdo je Miran Videtič?

Kdo je Miran Videtič? V preteklosti je politične izkušnje, zlasti na lokalni ravni (v Mestni občini Ljubljana), nabiral pri Liberalni demokraciji Slovenije (LDS), a se je iz politike umaknil že pred več kot desetletjem. V vlogi družbenega analitika se je prvič preizkusil v začetku leta 2020 v oddaji Faktor na TV3.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh