Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZPS opozarjajo na velike provizije pri dvigu gotovine na hrvaških bankomatih

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 06. 2023 / 09:01
Oznake: Počitnice
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2023 / 11:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZPS opozarjajo na velike provizije pri dvigu gotovine na hrvaških bankomatih
Fotografija je simbolična. FOTO: Unsplash

V ZPS opozarjajo na velike provizije pri dvigu gotovine na hrvaških bankomatih

Hrvaška, ki je letos prevzela skupno valuto evro, je najbolj priljubljena počitniška destinacija Slovencev v poletnem času. Če se je zdelo, da bo z uvedbo evra v naši južni sosedi težav z dvigi gotovine na hrvaških bankomatih manj, pa v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zaznavajo, da je težav več in ne manj.

»V teoriji je potrošnik zaščiten pred višjimi nadomestili, a v praksi so stvari drugačne. Dodatna nadomestila namreč zaračunavajo lastniki bankomatov in ne banka, ki je izdala plačilno kartico,« pravijo v ZPS: »Znotraj EU vam vaša banka za dvige na bankomatih namreč ne sme zaračunati višjega nadomestila, kot če bi denar dvignili na bankomatu v svoji državi.«

Provizija tudi 10 evrov ali več

Kot pravijo v ZPS, svoji banki v navedenih primerih res plačate enako nadomestilo kot doma, a svoj lonček pristavi še banka ali drugi lastniki bankomatov, »ki za dvige zaračunajo od nekaj evrov pa tudi do deset evrov ali več. Provizija je običajno vezana na posamezen dvig in ni odvisna od višine zneska. Tako lahko za dvig desetih evrov plačate dodatnih deset evrov provizije«.

O dodatnih stroških morate biti na ekranu bankomata pred dvigom obveščeni in ga lahko prekinete. Poiščite drug bankomat, ki provizije ne zaračunava.

Večina bank zaračunava provizijo

Po informacijah ZPS večina hrvaških bank provizije zaračunava in se jim je zato težko izogniti, »še posebej v bolj odročnih krajih, kjer je manj ponudnikov bankomatov. Provizije po poročanju medijev ne zaračunava Istarska kreditna banka«.

Kaj naj stori turist?

V ZPS svetujejo, da na dopust vzamete tudi gotovino, saj menjave valute ni več potrebna. »Plačujte s karticami, kjer je to mogoče. Izognite se bankomatom, ki zaračunavajo dodatne provizije, na katere morate biti predhodno opozorjeni. Izven območja evra bodite pozorni tudi na menjalne tečaje – vedno izberite dvig/plačilo brez konverzije oziroma v lokalni valuti«, so še poudarili v izjavi za javnost.


Nalaganje
Nazaj na vrh