Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje razstave Marte Jakopič Kunaver

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 19. 10. 2022 / 12:29
Oznake: Galerija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje razstave Marte Jakopič Kunaver
Marta Jakopič Kunaver. FOTO: Tatjana Splichal

Odprtje razstave Marte Jakopič Kunaver

Vsestranska umetnica Marta Jakopič Kunaver se je v sredo zvečer v Galeriji Družina predstavila z razstavo svojih krajin in vedut z naslovom Popotni likovni spomini. O umetnici in razstavi je spregovoril dr. Andrej Doblehar, razstavo pa je odprl ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Marta Jakopič Kunaver z nadškofom Stanislavom Zoretom, ki je odprl razstavo. FOTO: Tatjana Splichal

Marta Jakopič Kunaver je ena izmed najbolj prepoznanih slovenskih umetnic na področju sakralnega. V slovenskem likovnem prostoru ustvarja že dobrega pol stoletja. S svojim slikarskim pristopom, naj bo v tehniki vitraja, mozaika ali slik na platno, je opremila številne cerkve, kapele in druge sakralne prostore. Poleg slikanja se posveča tudi solopetju, pesmim, pisanjem esejev in oblikovanju.  Širše je umetnica poznana po upodobitvah angelov, stotine jih je naslikala v različnih tehnikah in formatih. Poleg sakralnih motivov so na njenih umetninah pogost motiv ptice, drevesa, vedute mest, katedrale, ilustrira pa tudi njej ljube pesniške verze. 

Manica Ferenc, Marta Jakopič Kunaver in dr. Andrej Doblehar. FOTO: Tatjana Splichal

Na razstavi Popotni likovni spomini ob slikarkini 80-letnici Marta Jakopič Kunaver razstavlja cikel krajin in vedut, nekatere so starejše, nekaj pa jih je prvič razstavljenih. Kot je zapisal dr. Andrej Doblehar v knjižici, ki je izšla ob odprtju, gre za slike raznolikih formatov, od monumentalnejših do miniatur, manjši del razstavljenega opusa je v tehniki akril na platno, večina pa v mešani akrilni tehniki na papir oziroma na tapeto. "Večinoma odražajo nostalgičen značaj upodobitev, vezan na popotne vtise po Sloveniji in tujini ter na dolgoletne osebne in družinske spomine. Gre za upodobitve konkretnih stavb, mest, gora ali pokrajin (posebej ljuba ji je Šmarna gora in slovenska pokrajina nasploh), celo motivov v poklon priljubljenim umetnikom, a nikoli v veristični obliki, temveč kot izrazito osebno videnje." Dr. Doblehar poudari, da ne gre za resigniranost, ampak s podob sije Mediteran in jih prežema radostno vzdušje s poudarjeno barvitostjo in dekorativnostjo." 

FOTO: Tatjana Splichal

"Če je v cerkvenih delih – vendarle gre za naročila in vnaprej določene ikonografske okvire – bolj zadržana in resna, pa je v delih za razstavišča in domove sproščena, saj praviloma ustvarja iz lastnega vzgiba.  S tem izraža svoje videnje sveta in odnos tako do vsakdanjega kot do presežnega, njeno življenje pa temeljno zaznamujeta vitalna angažiranost in ustvarjalno veselje," je še zapisal dr. Andrej Doblehar, ki je ob odprtju tudi spregovoril o umetnici in razstavljenih slikah. 

FOTO: Tatjana Splichal

Razstavo Marte Jakopič Kunaver Popotni likovni spomini si lahko v Galeriji Družina (Krekov trg 1, Ljubljana) ogledate vsak delovnik med 9. in 17. uro, ob sobotah pa med 8. in 12. uro. Vabljeni!

Kupi v trgovini

Cvetoče mesto
Monografije
48,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh