Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

80 let slikarke Marte Jakopič Kunaver

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 14. 09. 2022 / 13:09
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2022 / 13:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
80 let slikarke Marte Jakopič Kunaver
Slikarka Marta Jakopič Kunaver. FOTO: David Ličen

80 let slikarke Marte Jakopič Kunaver

Danes praznuje 80 let slikarka Marta Jakopič Kunaver. »Bog vas blagoslavljaj,« ji kličemo iz uredništva Družine.

Marta Jakopič Kunaver v slovenskem likovnem prostoru ustvarja že dobrega pol stoletja. S svojim slikarskim pristopom, naj bo v tehniki vitraja, mozaika ali slik na platno, je opremila številne cerkve, kapele in druge sakralne prostore.

O njenem ustvarjanju je dr. Milček Komelj zapisal, da »umetnica sodi v krog vse bolj živega preroda religiozne umetnosti«, Marko Pogačnik pa, da je Kunaverjeva »ena redkih umetnic pri nas, ki nadaljuje večstoletno tradicijo slovenske cerkvene umetnosti.« Širše je umetnica poznana po upodobitvah angelov, stotine jih je naslikala v različnih tehnikah in formatih. Poleg sakralnih motivov so na njenih umetninah pogost motiv ptice, drevesa, vedute mest, katedrale, ilustrira pa tudi njej ljube pesniške verze. Ob njeni 70-letnici je založba Družina izdala njeno monografijo Cvetoče mesto.

Marta Jakopič Kunaver, rojena 1942 v Ljubljani, se je po diplomi na Fakulteti za arhitekturo veliko ukvarjala z grafičnim oblikovanjem: plakati, knjižno opremo in ilustracijo. Po več kot desetih letih dela kot svobodne arhitektke je začela z ustvarjanjem na področju slikarstva in s študijem specialke pri prof. Andreju Jemcu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Že desetletja jo najbolj prepoznamo po slikarstvu, ima pa še mnoge druge talente: je pesnica in esejistka, napisala je vrsto razmišljanj o likovni umetnosti in kulturi, je pa tudi solopevka sopranistka, kot solistka je sodelovala tudi z zborom Consortium musicum. Umetnost je zanjo nuja, pravi, »kot družinsko življenje«. Poročena je s zdravnikom Matejem Kunaverjem, tudi ljubiteljskim slikarjem, po njunih umetniških stopinjah pa so šli tudi štirje otroci: Jurij, Anamarija, Klemen in Polona.

Zakonca Matej Kunaver in Marta Jakopič Kunaver. FOTO: Tatjana Splichal

Več o življenju in ustvarjanju Marte Jakopič Kunaver v prihodnji številki Družine v rubriki Osebno.

Kupi v trgovini

Cvetoče mesto
Monografije
48,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh