Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Van der Bellnu nov šestletni mandat

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 09. 10. 2022 / 19:34
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2022 / 20:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Van der Bellnu nov šestletni mandat
Volitve so minile brez presenečenja. FOTO: Wikipedija

Van der Bellnu nov šestletni mandat

V naši severni sosedi so danes potekale predsedniške volitve. Po trenutnih izidih je sedanji avstrijski predsednik Van der Bellen zbral dovoljšnjo večino že v prvem krogu. Skupno naj bi prejel okoli 56 odstotkom glasov. Na drugo mesto se je uvrstil Walter Rosenkranz (FPÖ) z okoli 18 odstotki.

Predsedniških volitev v Avstriji je očitno konec že po prvem krogu. Po pričakovanjih je dosedanji predsednik Alexander Van der Bellen že prejel absolutno večino in bo našo severno sosedo vodil še nadaljnjih šest let.

S tem je Avstrija tudi uradno zaključila precej mirno predvolilno kampanjo, ki je bila ves čas v senci mednarodnih kriz.

Zmaga 78-letnega Van der Bellna že v prvem krogu je tudi svojevrstna zaupnica domačim vladajočim politikom, saj je ta imel podporo tako s strani zelenih, socialdemokratov (SPÖ), ljudske stranke (ÖVP) in stranke NEOS.

Na teh volitvah je po pošti glasovalo kar 15 odstotkov volilnih upravičencev. Te glasove bodo šteli v ponedeljek, vendar pa volilnega rezultata najverjetneje ne morejo spremeniti tako, da bi Van der Bellen po zmago moral v drugi krog.

Nalaganje
Nazaj na vrh