Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Varčujmo z energijo!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 03. 2020 / 12:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2020 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Varčujmo z energijo!

Šestega marca zaznamujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Kako lahko privarčujemo?

Šesti marec je svetovni dan varčevanja z energijo. Seveda to ne pomeni, da z energijo varčujemo samo danes, temveč da se danes poučimo, kako lahko privarčujemo energijo, prihranimo nekaj evrov in skrbimo za okolje.

Obstaja pa energija, s katero varčevanja ne priporočamo – to je tista, ki jo namenjate svojim najbližjim. Tudi za to, da jih naučite, kako prihraniti druge vrste energije. Naj vam pri najmljaših pomaga tudi knijga Matic in Meta za ohranitev planeta.

Nasveti za varčevanje z energijo

Kuhanje in pečenje

Najbolj varčni so plinski štedilniki, medtem ko lahko ob nepremišljeni rabi stare električne kuhalne plošče in pečice porabijo precej elektrike. Za kuhanje kave uporabimo manjšo ploščo. pri kuhanju posodo vedno pokrijemo.


Zamrzovalniki in hladilniki

Ti naj bodo v prostoru, ki omogoča kroženje zraka, a ne blizu štedilnika in grelnih teles. Star hladilnik ali zamrzovalnik je bolje zamenjati, saj porablja več elektrike. aparat, na katerem se dela ivje, bo račun za elektriko večji, kot bi bil mesečni obrok kredita za nov sodoben aparat.

Pri pranju s pralnim strojem ne pretiravajmo s temperaturo. Hvaležna bodo tako oblačila kot denarnica.

Pranje in sušenje

Za pranje se odločimo, ko pralni stroj napolnimo. Pri pranju ne pretiravajmo s temperaturo, to bo dobro tudi za oblačila. Za sušenje pa, če je le mogoče, izkoristite svež zrak namesto sušilnega stroja.

Umivanje

Skrajšajte čas tuširanja. A ne zanemarite umivanja rok.

Svetloba

Eden najbolj znanih ukrepov je gotovo ugašanje luči, kjer jih ne potrebujemo. V prostorih z več izhodi naj bodo stikala za luči nameščena ob vsakem izhodu. Uporabljajte LED- ali CFL- žarnice. V večstanovanjskih zgradbah in okolici hiš so primerne luči, ki se prižgejo le, ko zaznajo premikanje, nato pa samodejno izklopijo.

Prav tako lahko prihranimo, če dobro ocenimo, koliko svetlobe potrebujemo. Za branje knjige pred spanjem bo dovolj že majhna luč. Sicer pa izkoristimo dnevno svetlobo in se ob primernih opravilih namestimo ob oknih. Redno skrbimo tudi za čiščenje žarnic.

Elektronski aparati in računalniška oprema

Navada, ki se je je morda najteže odreči. Nenehna pripravljenost in povezanost s svetom se zdi nujna, zato svoje naprave redko izklapljamo. Če jih imamo v gospodinjstvu več, bi se lahko prihranek ob rednem izklapljanju, ko naprav ne potrebujemo, poznal na računu za električno energijo. Polnilce in druge aparate priključite na podaljšek, ko jih ne uporabljate, pa podaljšek preprosto izklopite.

Vir: mojprihranek.si, varcevanje-energije.si/

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh