Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Varno v šolo

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 09. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Varno v šolo
Slovenski policisti bodo za otroke pripravili raznolika predavanja o prometni varnosti. FOTO: Tatjana Splichal.

Varno v šolo

Otroci in mladi se vračajo v šolske klopi.

Da bi bila pot vseh otrok v šolo in domov varna, bodo slovenski policisti med 30. avgustom in 5. septembrom 2021 z različnimi aktivnostmi skrbeli za varnost otrok. »Nekatere aktivnosti, v katere bodo vključene različne službe in organizacije, potekajo že pred začetkom šolskega leta, intenzivneje v prvih dneh pouka in nato še preko celega šolskega leta,« so zapisali na uradni spletni strani slovenske policije. 

Kar 21.123 prvošolcev bo letos prvič prestopilo šolski prag.

Že v tednu pred začetkom šolskega leta so policisti pregledali prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh ter v primeru nepravilnosti o tem obvestili vzdrževalce cest. Z vodstvi nekaterih šol so skupaj pregledali načrte varnih poti v šolo, z lokalnimi skupnostmi in organizacijami pa so že preverili možnosti varovanja otrok, zlasti v prvih dneh šole.

»V prvih šolskih dneh bodo policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše, jim svetovali, kako naj poskrbijo za varnost otrok v cestnem prometu in kakšne dolžnosti imajo kot starši z vidika varnosti cestnega prometa,« so še zapisali na spletni strani slovenske policije. 

V bližini vrtcev, šol in šolskih poti zmanjšajmo hitrost in prilagodimo način vožnje.

Tudi za otroke bodo slovenski policisti ob začetku novega šolskega leta pripravili raznolika predavanja o prometni varnosti ter jim tako pokazali, kako naj se varno vključujejo v cestni promet. 

Starši naj ne pozabijo na prometno-varnostno vzgojo svojih otrok. FOTO: Tatjana Splichal.

Poostren nadzor prometa 

Med 30. avgustom in 5. septembrom bodo policisti v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, ko bodo preverjali, ali vozniki vozijo prehitro, in na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij. 

V tem času bodo preverjali tudi, ali »otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa, ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni, ali pri vožnji uporabljajo čelado, ali starši pri prevozu otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme«. Izvedli pa bodo tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci v šolo.

Vožnja e-skiroja je s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Pri vožnji e-skiroja je uporaba čelade obvezna do 18. leta starosti.

Na prvi šolski dan 

Agencija za varnost prometa bo na prvi šolski dan v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajala terensko akcijo, s katero želi povečati stopnjo zavedanja voznikov in ostalih udeležencev v prometu, da se na naše ceste znova vračajo šolarji. 

Starši, bodite svojim otrokom dober zgled 

Priporočljivo je, da starši v prvih šolskih dneh in tudi tekom šolskega leta nekaj časa namenite prometno-varnostni vzgoji svojih otrok. »Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom. Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih,« svetujejo slovenski policisti. 

Kupi v trgovini

Tehnični svinčnik Energize svetlo moder
Kemični in tehnični svinčniki
3,30€
Nalaganje
Nazaj na vrh