Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan, Američani in sveto obhajilo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 05. 2021 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2021 / 18:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan, Američani in sveto obhajilo

Vatikan, Američani in sveto obhajilo

Ameriški škofje neenotni v odnosu do katoliških politikov, ki podpirajo splav in evtanazijo.

Sveta evharistija FOTO: Tatjana Splichal

Vatikan je škofe v Združenih državah Amerike opozoril, naj bodo malo bolj zadržani v razpravi glede podeljevanja zakramentov politikom, ki zagovarjajo splav. Kongregacija za nauk vere je v pismu predsedniku Škofovske konference ZDA, nadškofu Joseju Gomezu, svetovala, naj zaenkrat opustijo predlog nekaterih škofov, da bi Vatikan objavil uraden zapis o »vrednem prejemanju svetega obhajila«. Namesto tega naj se najprej posvetujejo znotraj škofovske konference in začnejo dialog s tistimi katoliškimi politiki, ki »podpirajo zakone, ki dopuščajo splav, evtanazijo ali drugo moralno zlo«, poročanje jezuitske revije America povzemajo pri avstrijskem Kathpressu.

Prefekt vatikanske Kongregacije za nauk vere, kardinal Luis Ladaria, je poudaril, da gre za ohranjanje edinosti. Obikovanje narodnih smernic bi »v luči morebitne sporne narave vprašanja lahko imelo nasproten učinek in bi privedlo do vira nesloge in nedinosti znotraj škofovske konference in Cerkve v Združenih državah Amerike«. Preden lahko ameriški škofje sprejmejo skupen dokument, je potrebna izčrpna razprava o tem vprašanju. Tovrstna izjava bi namreč morala »izraziti resnično soglasje škofov« in naj je ne bi podprla zgolj večina, temveč vsi tamkajšnji cerkveni dostojanstveniki.

Splav in evtanazija ne predstavljata edinih dveh resnih vprašanj katoliškega moralnega in družbenega nauka

Kardinal Ladaria je še poudaril: »Zavajajoče bi bilo, če bi takšna izjava vzbujala vtis, da splav in evtanazija predstavljata edini resni vprašanji katoliškega moralnega in družbenega nauka, ki zahtevata polno odgovornost s strani katoliških vernikov.« Glede na to, da je tematika aktualna tudi onkraj meja Združenih držav Amerike, bi si ameriški škofje morali prizadevati, da vzpostavijo tudi dialog s škofovskimi konferencami drugih držav.

Pismo prefekta Kongregacije za nauk vere je po navedbah ameriških medijev odziv na pismo nadškofa Gomeza, v katerem Vatikan obvešča, kako se ameriški škofje pripravljajo, da bodo začeli razpravo o položaju katoliških politikov »in njihovo pripravljenostjo za sprejem svetega obhajila«.

Znova aktualno vprašanje pri Bidnu

Washington Post in Associated Press sta poročala, da se bo Škofovska konferenca ZDA na redni pomladanski skupščini v juniju ukvarjala z vprašanjem podeljevanja svetega obhajila. Po navedbah medijev naj bi škofje pripravljali skupni dokument, ki naj bi jasno določal, da katoliški politiki, ki podpirajo splav, ne morejo prejeti svetega obhajila.

Vprašanje je sporna tema med ameriškimi škofi in že več let vedno znova sproža ostre razprave. Tema je znova aktualna po izvolitvi predsednika Joeja Bidna; drugi katoliški predsednik ZDA po Johnu F. Kennedyju po lastnih besedah sicer splav zavrača, toda njegova vlada pri političnih odločitvah glede vprašanja splava, zakonske zveze in spolne istovetnosti ne upošteva cerkvenega stališča.

Razburjenje med verniki

Medtem ko washingtonski nadškof kardinal Wilton Gregory ali nedavno upokojeni škof Bidnovega domačega mesta Wilmingtona, William Malooly, nimata težav s podeljevanjem obhajila predsedniku države, pa nekateri drugi škofje temu odločno nasprotujejo. Med njimi sta tudi upokojeni filadelfijski nadškof Charles Chaput in predsednik odbora za življenje pri Škofovski konferenci ZDA, Joseph Naumann.

Ker je predsednik Biden katoličan, njegovo stališče do politike splava v državi predstavlja veliko težavo za Katoliško cerkev, je v pogovoru za medije pojasnil škof Naumann, med nekaterimi verniki pa povzroča precejšnje razburjenje: »Kako lahko trdi, da je veren katoličan, počne pa stvari, ki so v popolnem nasprotju s cerkvenim naukom?«

»Vprašanje integritete«

V začetku letošnjega maja je tudi nadškof iz San Francisca, Salvatore Cordileone, objavil pastirsko pismo o vprašanju podeljevanja zakramentov katoliškim politikom, ki ne spoštujejo cerkvenega nauka. »Gre za vprašanje integritete: prejeti Najsvetejši zakrament v katoliškem bogoslužju pomeni, da javno priznamo svojo vero in cerkveni nauk ter da želimo živeti s skladu z njim,« je v sporočilu vernikom zapisal nadškof Cordileone.

Konkretnih imen, recimo trenutne predsednice predstavniškega doma Kongresa ZDA, Nancy Pelosi, ki je doma iz San Francisca, nadškof v pastirskem pismu ne omenja. V enem od odstavkov pa izrecno nagovarja katoliške politike, ki podpirajo splav: »Možnost imate, da storite nekaj konkretnega in odločilnega za ustavitev pobijanja nerojenih otrok,« je zapisal nadškof: »Prosim vas, vrnite se v polnost svoje katoliške vere.«

Škof: evharistije ne uporabljajmo kot orožje

Drugačno mnenje je v letošnjem februarju predstavil škof iz San Diega, Robert McElroy. Če katoliškim politikom »zaradi njihove politične drže v javnosti« odklonimo prejem svetega obhajila, McElroy v tem vidi poskus, da »poskušamo evharistijo uporabiti kot orožje«, kot je pojasnil na okrogli mizi na univerzi Georgetown. Po njegovem mnenju je treba ljudi prepričati »z argumenti, dialogom in razumom«.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh