Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: brez molitve ne bo sinode

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 09. 2023 / 10:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2023 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: brez molitve ne bo sinode
Glavni tajnik škofovske sinode kardinal Mario Grech. FOTO: Vatican Media

Vatikan: brez molitve ne bo sinode

Glavni tajnik škofovske sinode kardinal Mario Grech je minuli teden na škofe vesoljne Cerkve naslovil pismo, v katerem vernike z vsega sveta vabi, naj »z molitvijo sodelujejo pri XVI. rednem generalnem zasedanju škofovske sinode, ki se bo začela 4. oktobra v Vatikanu«.

Kardinal Grech v pismu spominja, da je sinodalno zasedanje predvsem duhovni dogodek, »dogodek molitve in poslušanja Svetega Duha, ki je resnični protagonist sinode«, poroča spletni portal Vatican News. Brez molitve ne more biti sinode, zatrjuje malteški kardinal, ki je dejaven v rimski kuriji. Za lažje sodelovanje in spodbudo k molitveni podpori članov zasedanja s strani krajevnih župnij je glavno tajništvo sinode po kardinalovih besedah pripravilo »slovesen blagoslov«, ki naj bi ga molili predvsem ob koncu nedeljskih bogoslužij, skupaj s prošnjami za vse potrebe.

Za lažje sodelovanje in spodbudo k molitveni podpori članov zasedanja s strani krajevnih župnij je glavno tajništvo sinode pripravilo »slovesen blagoslov«, ki naj bi ga molili predvsem ob koncu nedeljskih bogoslužij.

V spoštovanju bogastva bogoslužnih izročil vzhodnih Katoliških cerkva sui iuris je bilo pismo naslovljeno tudi na voditelje teh Cerkva s prošnjo, naj podoben blagoslov in priprošnje vključijo v svoje bogoslužje oz. Božansko liturgijo.

Kardinal Grech med molitvijo k Mariji pred baziliko v Pompejih. FOTO: Vatican Media

Priložnost za posebno molitev bo ponudilo tudi ekumensko molitveno bdenje 30. septembra.

Ozadje

Povabilo kardinala Grecha je del vrste pobud, s katerimi želi Vatikan opozoriti na izjemen duhovni značaj sinodalnega zasedanja in spodbuditi sodelovanje vsega Božjega ljudstva z molitvijo. Pobude vključujejo tudi spletno stran (www.prayforthesynod.va), ki je bila že leta 2021 vzpostavljena v sodelovanju s papeževo Svetovno molitveno mrežo in Mednarodno zvezo vrhovnih redovnih predstojnic, ki vsak prvi ponedeljek v mesecu predlaga posebno molitev za sinodo. Priložnosti za posebno molitev bosta ponudila tudi ekumensko molitveno bdenje (www.together2023.net) 30. septembra, ki ga bodo od 16.30 naprej v živo predvajali kanali Vatican News (www.vaticannews.va), in duhovne vaje za člane sinode pred začetkom zasedanja (od 1. do 3. oktobra 2023).

Nalaganje
Nazaj na vrh