Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: finančni primanjkljaj zaradi korone narašča

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 02. 2021 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2021 / 09:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: finančni primanjkljaj zaradi korone narašča

Vatikan: finančni primanjkljaj zaradi korone narašča

Papež je potrdil proračun Svetega sedeža za leto 2021, prednostna naloga je ohranitev delovnih mest.

FOTO: Tatjana Splichal

Papež Frančišek je potrdil proračun Svetega sedeža za leto 2021. Predvideni primanjkljaj znaša okoli 50 milijonov evrov, kljub zmanjšanju dejavnosti in izdatkov zaradi epidemije koronavirusne bolezni pa je prednostna naloga še vedno ohranjanje delovnih mest, po navedbah Radia Vatikan zatrjujejo na tamkajšnjem Tajništvu za ekonomijo.

Proračun Svetega sedeža za leto 2021 odraža težko obdobje, s katerim se soočajo finančne uprave na svetovni ravni. Za leto 2021 v Vatikanu predvidevajo primanjkljaj v višini 49,7 milijonov evrov (260,4 milijonov evrov prihodkov in 310,1 milijonov evrov izdatkov). Na proračun je bistveno vplivala gospodarska kriza, ki jo je povzročila epidemija koronavirusne bolezni, je zapisano v izjavi za javnost vatikanskega Tajništva za ekonomijo.

Okrepljena sredstva Petrovega novčiča, izogib večanju stroškov

S ciljem večje preglednosti pri transakcijah Svetega sedeža, kar vedno znova zahteva papež Frančišek, je proračun 2021 okrepil sklad Petrovega novčiča in vseh namenskih skladov. S prihodki v višini 47,3 milijona evrov in izplačili v višini 17 milijonov evrov Sveti sedež predvideva neto stanje 30,3 milijona evrov. Brez Petrovega novčiča in namenskih skladov naj bi primanjkljaj Svetega sedeža v letu 2021 znašal 80 milijonov evrov.

Prejemki so se v primerjavi z letom 2019 zmanjšali za 21 odstotkov (48 milijonov evrov), in sicer zaradi zmanjšanja trgovinskih dejavnosti, nepremičninskih storitev in dejavnosti ter tudi donacij in prispevkov. Proračun odraža tudi velik trud za omejitev stroškov, z zmanjšanjem operativnih izdatkov za 14 odstotkov (24 milijonov evrov) v primerjavi z letom 2019, iz česar pa so izključeni izdatki za zaposlene. Zagotovljeno je ohranjanje delovnih mest, kar je, kot zatrjujejo v Vatikanu, prednostna naloga svetega očeta v teh težkih časih.

Porazdelitev sredstev

Tajništvo za ekonomijo v izjavi še piše, da bo v skladu s svojim poslanstvom večji del sredstev Svetega sedeža leta 2021 namenjen podpori apostolskih dejavnosti, kar predstavlja 68 odstotkov vseh izdatkov, medtem ko bo 17 odstotkov namenjenih upravljanju s premoženjem in drugimi dobrinami, 15 odstotkov pa upravnim dejavnostim in storitvam. Če bo višina donacij ostala enaka predvidenemu, se bo primanjkljaj izravnal z rezervami Svetega sedeža.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh