Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Vatikan goreče zagovarja pristop Hrvaške k Evropski zvezi'

Objava: 20. 05. 2011 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Vatikan goreče zagovarja pristop Hrvaške k Evropski zvezi'

Priprave na bližajoči se papežev obisk pri naših vzhodnih sosedih so že v polnem teku.

Hrvaška politika v Vatikanu vidi gorečega zagovornika hrvaškega vstopa v Evropsko zvezo, je poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković ob bližajočem se obisku papeža Benedikta XVI. pri naših vzhodnih sosedih. Hrvaška je obenem uspešno zaključila evropska pogajanja na področju pravosodja, trenutno pa je v zadnji fazi pristopnih pogajanj z Evropsko zvezo. Kljub velikemu dvomu, ali bo Hrvaški uspelo doseči zastavljeni cilj, da s pogajanji zaključi junija, bodo dogovorjeni termin lahko obdržali.

Veliko oviro pri pristopnih pogajanjih je doslej predstavljalo ravno poglavje pravosodja, vendar je po zadnjih pogajanjih evropska komisarka za pravosodje, Viviane Reding, Hrvatom dala zeleno luč tudi za zaključek tega poglavja.

Na Hrvaškem bo potrebno izvesti še referendum, države članice Evropske zveze pa morajo v svojih parlamentih še ratificirati pristopno pogodbo. Hrvaška tako ne bo postala polnopravna članica Evropske zveze leta 2012, kot si je želela, pač pa bo morala počakati še leto dni.

Precej bliže cilju pa so medtem priprave na obisk papeža Benedikta XVI. v Zagrebu 4. In 5. junija letos. Na javnih prevoznih sredstvih potnike že opozarjajo na spremenjeni režim, ki bo v času obiska svetega očeta vladal v hrvaški prestolnici.

Prostor na Zagrebškem hipodromu, kjer bo papež daroval nedeljsko sveto mašo, je zaenkrat še zaščiten pred nepovabljenimi pogledi, kot pojasnjujejo prireditelji papeževega obiska, zgolj iz varnostnih razlogov. Na hipodromu pripravljajo prostor za več kot sto tisoč vernikov. Zelenice v parkih, mimo katerih se bo peljal papež na poti proti hipodromu, se bleščijo kot nove, Hrvatje pa so potrebna popravila opravili tudi na mestnih ulicah.

Z drugimi ukrepi, denimo z zapiranjem delov mesta in z odstranitvijo vozil iz območja, po katerem se bo premikala papeževa povorka, bodo počakali tik do papeževega prihoda. Prireditelji obiska, Hrvaška škofovska konferenca, podrobnosti ne razkrivajo.

Tako v javnosti še ni znano, koliko bo obisk svetega očeta stal hrvaške davkoplačevalce. V medijih je govora o dvainštiridesetih milijonih hrvaških kun, kar je okoli 5,6 milijonov evrov.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh