Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in muslimani o skrajništvu in nasilju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2021 / 12:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2021 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan in muslimani o skrajništvu in nasilju

Vatikan in muslimani o skrajništvu in nasilju

V Iraku se temeljito pripravljajo na papežev obisk v marcu.

Iraška kristjana v molitvi FOTO: Vatican Media

Predstavniki islama in krščanstva so se na pobudo Vatikana posvetovali na temo verskega skrajništva, poroča avstrijski Kathpress. Kot so pred dnevi sporočili iz Vatikana, so na dvodnevnem spletnem seminarju razpravljali o vzrokih za versko skrajništvo in nasilje ter njuno širjenje. Obenem so se posvetovali tudi o morebitnih protiukrepih zoper tovrstne pojave. Omenjena konferenca je del dolgoročne strategije Svetega sedeža, pripomogla pa naj bi k razumevanju in postopni odpravi te problematike ter pri razvoju možnosti za »kulturo dialoga in bratstva«.

Pri organizaciji srečanja je sodelovalo pet vatikanskih uradov: poleg vatikanskega državnega tajništva in Kongregacije za misijone tudi Kongregacija za katoliško vzgojo, Dikasterij za pospeševanje celostnega človeškega razvoja ter Papeški inštitut za arabske in islamske vede.

Potem ko sta papež Frančišek in sunitski veliki imam Ahmad al-Tayyeb februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala Dokument o človeškem bratstvu, je Vatikan še okrepil svoja prizadevanja za medverski dialog z muslimani. Iz Vatikana so še sporočili, da naj bi se papež med svojim obiskom v Iraku med 5. in 8. marcem letos srečal tudi s tamkajšnjim voditeljem šiitov, velikim ajatolo Alijem al-Sistanijem.

Papež bo v Iraku obhajal bogoslužje vzhodnega obreda

Po besedah kaldejskega patriarha kardinala Louisa Raphaela I. Sakoja naj bi se sveti oče med obiskom v Iraku v mestu Ur udeležil medverske molitve, na kateri bodo sodelovali kristjani, muslimani, judje, mandejci in jazidi. V načrtu je tudi bogoslužje kaldejskega obreda, je v pogovoru za medije pojasnil voditelj kaldejske Cerkve.

Prvič se bo zgodilo, da bo kakšen papež obhajal bogoslužje vzhodnocerkvenega obreda – in »tako objel vesoljno Cerkev« kot papež vseh katoličanov, ne le katoličanov latinskega obreda, je pojasnil patriarh Sako. Na programu papeževega obiska so po navedbah patriarha tudi srečanje s predstavniki civilne družbe v Erbilu, obisk mesta Mosul, ki ga je posebej hudo prizadelo uničevanje in nasilje s strani pripadnikov Islamske države, ter molitev v Karakošu na planoti Ninive, kjer je močna navzočnost krščanskega prebivalstva.

Iz Rima pa so potrdili tudi poročanje francoskega časnikarja, da naj bi sveti oče zasebno obiskal šiitsko sveto mesto Nadžaf, kjer se bo srečal z velikim ajatolo Alijem al-Sistanijem, najpomembnejšim šiitskim duhovnikom v današnjem Iraku.

Kot človek, »ki se daruje za celotno človeštvo«, papež v Irak prihaja za vse tamkajšnje ljudi, pa tudi za vse prebivalce širšega območja, je v pogovoru za medije poudaril kardinal Sako. V svetu, ki ga prežemata sektaštvo in skrajniška ideologija, je velik izziv, če si ljudje prizadevajo drug za drugega ter za mirno in stabilno družbo.

Papeža bo sprejel tudi sirski patriarh

Frančiška bo v Iraku sprejel tudi patriarh tamkajšnje Sirsko-katoliške cerkve v Antiohiji, Ignacij Youssef III. Younan. Srečanje papeža in patriarha je predvideno v stolnici Naše ljube Gospe odrešenja v Bagdadu, cerkvena voditelja pa naj bi se sestala tudi v Karakošu.

Younan je s svojega sedeža v Bejrutu poudaril, da je papežev obisk »vir veselja za vso Mezopotamijo«. Irak so močno prizadeli vojne, verski spori in številni napadi, med žrtvami pa so predvsem kristjani in jazidi. Frančišek bo krščanski manjšini v državi prinesel novo upanje. Sirski katoliški cerkvi v Iraku pripada okoli 45.000 vernikov, skoraj vsi pa živijo na planoti Ninive.


Papež in iraški predsednik Saleh, januar 2020 FOTO: Vatican Media

Vladni predstavnik v Bagdadu: priprave na papežev obisk v polnem zagonu

Predstavnik iraške vlade v Bagdadu pa je včeraj odločno zavrnil ugibanja, da naj bi Vatikan datum papeževega obiska v Iraku preložil za nedoločen čas. Po besedah tiskovnega predstavnika vlade Hassana Nazima v Bagdadu niso prejeli nobenega tovrstnega obvestila iz Vatikana. Priprave na obisk svetega očeta se z iraške strani nadaljujejo.

Nazim je v pogovoru za arabske medije še pojasnil, da v Iraku konec meseca pričakujejo prve odmerke cepiva proti koronavirusni bolezni. Poudaril je, da je vlada v stalnem stiku s proizvajalci cepiv v Rusiji in na Kitajskem.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh