Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan in Vietnam na pogajanjih o diplomatskih odnosih

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 06. 2013 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan in Vietnam na pogajanjih o diplomatskih odnosih

V Vietnamu prebiva ena največjih katoliških skupnosti v Aziji.

Vatikan in Vietnam nadaljujeta s pogajanji za normalizacijo medsebojnih diplomatskih odnosov. Z novim krogom bilateralnih pogovorov so sogovorniki pričeli včeraj, po navedbah iz Vatikana naj bi se pogajanja danes že zaključila. Gre za četrto srečanje pristojne delovne skupine.

Ob zaključku vietnamske vojne leta 1975 so komunistični oblastniki v Vietnamu prekinili diplomatske stike s Svetim sedežem. Po prekinitvi diplomatskih stikov sta Vatikan in Vietnam v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ponovno pričela s pogajanji o temeljnih vprašanjih, ko sta denimo škofovska imenovanja in bogoslovna semenišča. Od poletja leta 2008 si mešana delovna skupina prizadeva za normalizacijo bilateralnih odnosov.

Po dolgotrajnih pogajanjih je bil eden izmed odločilnih korakov imenovanje nuncija v Singapurju, nadškofa Leopolda Girellija, za 'papeževega predstavnika za Vietnam brez pravice bivanja na državnem ozemlju'. Nadškof Girelli si prizadeva za vzpostavitev polnih diplomatskih odnosov z državo.

Izmed 90 milijonov prebivalcev Vietnama je več kot šest milijonov katoličanov, kar predstavlja eno izmed največjih katoliških skupnosti v Aziji. Kristjani v tej deželi na jugovzhodu Azije pa še vedno močno občutijo zatiranje s strani državnih oblasti.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh