Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: izvedenec za zaščito otrok pohvalno o papeževem obisku Kanade

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 07. 2022 / 17:00
Oznake: Cerkev, Odnosi, Papež, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 14:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: izvedenec za zaščito otrok pohvalno o papeževem obisku Kanade
P. Hans Zollner. FOTO: arhiv Družine

Vatikan: izvedenec za zaščito otrok pohvalno o papeževem obisku Kanade

Vatikanski izvedenec za zaščito otrok in mladoletnih, jezuitski pater Hans Zollner, je zadovoljen s potovanjem papeža Frančiška v Kanado in pohvalno ocenjuje njegovo prošnjo za odpuščanje tamkajšnjemu staroselskemu prebivalstvu.

Kljub zdravstvenim težavam se je papež odpravil na »spokorno romanje« ter izbral močne besede in znamenja, je p. Zollner dejal v pogovoru za nemški spletni portal domradio.de. Po njegovem mnenju je papež pokazal, da kritiko kolonializma v celoti jemlje resno.

Veliko otrok v internatskih šolah v Kanadi je umrlo zaradi zanemarjanja, zlorabe in bolezni.

Frančišek je svoj obisk v Kanadi začel minuli ponedeljek z molitvijo za odpuščanje s strani tamkajšnjih staroselcev. Prosil je za odpuščanje zaradi vseh krivic, ki so jih staroselskim ljudstvom povzročile državne in cerkvene internatske šole, v katerih naj bi otroke iz staroselskih družin prilagodili kulturi evropskih priseljencev. Veliko otrok je umrlo zaradi zanemarjanja, zlorabe in bolezni.

Najpomembneje je, da papež Frančišek med obiskom v Kanadi posluša in sprejema znamenja, ki mu jih predstavljajo predstavniki staroselskih ljudstev - plese, perjanice, različne predmete, tako p. Zollner. Upoštevati pa mora seveda tudi tiste, ki so do njegovega obiska v državi kritični.

Cerkev v Kanadi že vrsto let izplačuje visoke odškodnine, zato so se nekatere škofije in številne verske skupnosti znašle v precejšnjih finančnih težavah.

Glede zahtev domorodnega prebivalstva, da morajo besedam in gestam slediti dejanja, kot je recimo večja finančna odškodnina, je jezuit poudaril, da je kanadska Cerkev v ta namen pripravljena prodati svoje nepremičnine. Cerkev že vrsto let izplačuje visoke odškodnine, zato so se nekatere škofije in številne verske skupnosti znašle v precejšnjih finančnih težavah.

Nalaganje
Nazaj na vrh