Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan je izboljšal finančni nadzor

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 06. 2021 / 09:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2021 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan je izboljšal finančni nadzor

Vatikan je izboljšal finančni nadzor

Evropska komisija proti pranju denarja Moneyval: možnosti za napredek še obstajajo.

Švicarski gardisti pred vatikansko banko IOR FOTO: Vatican Media

Evropska komisija proti pranju denarja Moneyval v Vatikanu še vedno vidi možnosti za izboljšanje sistema v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma. Ocena notranjega tveganja ni upoštevala morebitne zlorabe sistema s strani vodilnih, so po navedbah avstrijskega Kathpressa včeraj sporočili s sedeža omenjene komisije v Straßburgu. Celokupno pa je Sveti sedež pri preverjanju dosegel dobre rezultate in na podlagi opaznega napredka bo Vatikan odslej obvezan oddajati le še redna poročila komisiji. Podoben pozitiven razvoj nadzornega sistema so doslej zabeležili v Armeniji, Izraelu in Rusiji.

Sveti sedež in Vatikanska država sta bila deležna pohvale za skrbno pozornost do svojih strank in dokumentacije ter za lasten finančni nadzor. Po navedbah komisije Moneyval si Vatikan opazno prizadeva tudi za konstruktivno in trajno mednarodno sodelovanje.

V poročilu komisije pa je zabeleženo, da v Vatikanu še vedno primanjkuje osebja za delo na finančnem področju: specializacija finančnih posrednikov je nezadostna. Medtem ko pristojni in nadzorniki učinkovito spremljajo sumljive finančne transakcije, pa še vedno obstaja velik prepad med zajamčenim in naloženim denarjem. Le v dveh primerih je vatikansko pravosodje izreklo sodbo zaradi pranja denarja. Zavlačevanje se pojavlja tudi pri udejanjanju sankcij Združenih narodov na narodni ravni.

Vatikan želi pospešiti pravne postopke

Vatikan se je v izjavi za javnost pozitivno odzval na poročilo komisije Moneyval. Carmelo Barbagallo, vodja vatikanskega finančnega nadzora ASIF, je posebej izpostavil rezultate prve ocene učinkovitosti. Vatikan je v petih primerih dosegel »opazno«, v šestih pa »povprečno« učinkovitost. Razpon ocene ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma obsega štiri stopnje, do »majhne« do »visoke« učinkovitosti.

Po besedah Barbagalle je bilo preverjanje izjemno sporočilno in je bilo odlično opravljeno. Vatikanski finančnik je opozoril, da inšpektorji Moneyvala praviloma ne izdajajo potrdil o »visoki učinkovitosti«, zelo redko govorijo tudi o »opazni učinkovitosti«. Ta ocena je bila Vatikanu podeljena na področju mednarodnega sodelovanja in nadzora.


Carmelo Barbagallo FOTO: Vatican Media

Številni vidiki, kjer je potrebnega še veliko dela

Kot je še pojasnil Barbagallo, pa na področju vatikanskih financ seveda obstajajo še številni vidiki, »kjer je potrebnega še veliko dela«. Po njegovih besedah je treba predvsem pospešiti hitrost postopkov »korekturnih ukrepov«, čeprav je v določenih primerih napredek odvisen tudi od sodelovanja z drugimi državami. Brez ustreznih informacij v postopkih mednarodnih razsežnosti pri preiskavah ni mogoče sprejemati hitrih sklepov.

Barbagallo v oceni komisije Moneyval pod črto vidi »spodbudo za še boljše delo« na področju financ. Vsi predlogi komisije Vatikanu služijo za to, da »poslanstvo Cerkve udejanja z največjo možno preglednostjo in finančno korektnostjo«.

Sporočilo za javnost Svetega sedeža glede poročila Moneyval

Pri Radiu Vatikan so sporočilo za javnost Svetega sedeža glede poročila evropske finančne komisije objavili v celoti:

»Sveti sedež je z zadovoljstvom sprejel poročilo Moneyval, objavljeno z datumom 9. junija, in spodbudo za nadaljevanje začete poti.

S prepoznavanjem učinkovitosti ukrepov, ki so jih sprejeli vsi organizmi, vključeni v boj proti pranju denarja in financiranju terorizma, predstavniki oblasti Svetega sedeža zagotavljajo lastno prizadevanje pri nadaljevanju poti v popolni skladnosti z najboljšimi mednarodnimi merili. Zato bodo za dosego tega cilja podrobno pretehtali priporočila, ki jih vsebuje poročilo

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh