Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan katoličane poziva k odgovorni uporabi družbenih omrežij

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 05. 2023 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan katoličane poziva k odgovorni uporabi družbenih omrežij
Ali obstajajo kakršna koli merila, ki bi morala voditi katoličane pri uporabi interneta? FOTO: Vatican Media

Vatikan katoličane poziva k odgovorni uporabi družbenih omrežij

Vatikanski Dikasterij za komunikacijo je v začetku tedna objavil nov dokument o uporabi družbenih omrežij, v katerem izraža posebno zaskrbljenost zaradi »polemičnih in površnih« objav nekaterih duhovnikov in škofov.

Gre za desetletja staro vprašanje, ki doslej še ni bilo rešeno: ali obstajajo kakršna koli merila, ki bi morala voditi katoličane pri uporabi interneta? Vatikanski dikasterij za komunikacijo to vprašanje poskuša nekoliko bolje osvetliti z objavo »pastoralnega premisleka o uporabi družbenih omrežij«, poroča spletni portal La Croix International.

Kdo je moj 'bližnji' na družbenih omrežjih?

Dokument na dvajsetih straneh z naslovom K polni navzočnosti. Pastoralni premislek o uporabi družbenih omrežij  (#FullyPresent),  ki sta ga podpisala prefekt omenjenega dikasterija Paolo Ruffini in njegov tajnik msgr. Lucio Ruiz, obravnava predvsem pomen krščanskega pojma »bližnji« v digitalnem svetu. »Kdo je moj 'bližnji' na družbenih omrežjih?« se sprašuje dokument, ki združuje številne teme. Zdi se, da besedilo upošteva spremembe, ki jih prinaša poseganje digitalne tehnologije v vse razsežnosti človeškega življenja, medtem ko je Vatikan internet dolgo časa omejeval zgolj na »celino«, ki jo je treba evangelizirati. Tokrat pa se zdi, da Rim sega onkraj tega poenostavljenega razumevanja.

»Zadeva nas življenje vsakega človeka«

»'Bližnji' na družbenih omrežjih so najočitneje tisti, s katerimi vzdržujemo redne stike,« je zapisano v besedilu, ki ga je prefekt Ruffini minuli ponedeljek predstavil časnikarjem kot »teološki in pastoralni premislek«. »Bližnji so pogosto tudi tisti, ki jih ne moremo videti, bodisi zato, ker nam spletne platforme preprečujejo, da bi jih videli, bodisi zato, ker jih preprosto ni,« tako novi vatikanski dokument. »Prepoznati našega digitalnega bližnjega pomeni priznanje, da nas življenje vsake osebe zadeva, tudi če je njena navzočnost (ali odsotnost) posredovana prek digitalnih sredstev,« še trdi dokument.

Prav v imenu digitalne prilagoditve definicije »bližnjega« besedilo poziva k odgovornosti katoličanov, ki so navzoči na družbenih omrežjih, piše La Croix International.

S ponedeljkove predstavitve v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

»Kadar skupine, ki se predstavljajo kot 'katoliške', svojo navzočnost na družbenih omrežjih uporabljajo za spodbujanje delitev, ne ravnajo tako, kot bi moralo ravnati krščansko občestvo,« pišejo avtorji dokumenta K polni navzočnosti. »Na družbenih omrežjih je mogoče najti številne profile ali račune, ki oznanjajo verske vsebine, vendar se v dinamiko odnosov ne vključujejo na primeren način,« obžalujejo pisci vatikanskega besedila. »Sovražni odnosi in nasilne, ponižujoče besede, posebej v kontekstu deljenja krščanskih vsebin, kričijo z zaslona in so v nasprotju s samim evangelijem,« poudarja dokument.

»Problem polemičnega in površinskega komuniciranja, ki razdvaja, je še posebej zaskrbljujoč, ko prihaja od cerkvenega vodstva: škofov, duhovnikov in uglednih laikov,« je zapisano v besedilu: »Ti ne povzročajo le delitev v občestvu, temveč dajejo dovoljenje in legitimnost tudi drugim, da tako spodbujajo podobne vrste komunikacije.«

»Srečanja« in »spreobrnjenje« proti »vabi za klike«

Z novim dokumentom Dikasterij za komunikacijo poziva katoličane, naj se ne zatekajo k »vabam za klike« in »sovražnemu odnosu«, temveč naj namesto tega ustvarjajo prave priložnosti za »srečanja« in »spreobrnjenje«, še posebej ko gre za »navidezno razdiralna vprašanja«. Katoličani se morajo zato vprašati, kako se lahko vključijo v zdravljenje »strupenega digitalnega okolja«, predlaga dokument.

Besedilo dokumenta K polni navzočnosti ponuja nekaj nasvetov, kako se odzvati na polemike.

Besedilo dokumenta K polni navzočnosti ponuja tudi nekaj nasvetov, kako se odzvati na polemike.

»Kristjani bi morali biti znani po tem, da smo pripravljeni poslušati, razločevati, preden ukrepamo, spoštljivo ravnati z vsemi ljudmi, se odzvati z vprašanjem in ne s sodbo,« piše v besedilu. Dokument spletne vernike poziva, naj sledijo evangeliju in »raje molčijo, kot da bi sprožili polemiko, ter naj bodo 'hitri v poslušanju, počasni v govorjenju, počasni v jezi'«.

Krščanske priče in vplivneži

Novi dokument, po katerem so člani dikasterija in svetovalci izrazili zahtevo novembra lani na zadnji plenarni skupščini tega delovnega telesa, poziva vse katoličane k pozitivnemu odnosu do digitalnega sveta. Poleg tega daje prednost modelu »pričevanja«, kakršnega predstavljajo »krščanski vplivneži« na družbenih omrežjih, v nasprotju s strategijami maščevanja, ki so v zadnjih letih postale stalnica v svetu političnega komuniciranja.

Moški in ženske na tem svetu bodo vedno raje imeli stvari, ki so resnične, kot tiste, ki so lažne.

Na vprašanje o širjenju podob lažnih novic na spletu je papežev »minister za komunikacije«, Paolo Ruffini, časnikarjem dejal, kako pozitivnejši pristop temelji na prepričanju, da bo resnica na koncu vedno prišla na dan. »Moški in ženske na tem svetu bodo vedno raje imeli stvari, ki so resnične, kot tiste, ki so lažne,« je pripomnil: »V to sem prepričan.«

Nalaganje
Nazaj na vrh