Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan napovedal 'mestne misijone' v evropskih velemestih

Objava: 14. 07. 2011 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan napovedal 'mestne misijone' v evropskih velemestih

V načrtu skupne akcije v postnem času prihodnje leto, prvi veliki mestni misijon pa se je maja 2003 odvijal na Dunaju na pobudo kardinala Schönborna.

Krajevne Cerkve v številnih državah bodo spomladi leta 2012 sodelovale pri veliki pobudi za novo evangelizacijo evropskih velemest, je v pogovoru za Radio Vatikan minuli torek napovedal predsednik novo ustanovljenega Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella.

Akcija z naslovom 'Mestni misijon' se bo v postnem času prihodnje leto istočasno odvijala v večih evropskih velemestih in naj bi bila po nadškofovih besedah konkretno znamenje pred škofovsko sinodo na temo nove evangelizacije jeseni 2012. Kot je še dejal nadškof Fisichella, naj bi pobuda ponudila odgovor na potrebe po novi evangelizaciji v trenutku, ko se je Evropa znašla v hudi krizi.

Za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano' je predsednik novega papeškega sveta zapisal, da je cilj pobude zelo preprost: v različnih škofijah največjih evropskih mest, ki se jih je sekularizacija najbolj dotaknila, naj bi se ponovno razširil občutek enotnosti.

V začetku tedna so se v Vatikanu sestali predstavniki enajstih evropskih 'velemestnih škofij', med njimi Dunaj, Barcelona, Budimpešta, Bruselj, Dublin, Köln, Lizbona, Liverpool, Pariz, Torino in Varšava.

Dogodki, ki jih zaenkrat načrtujejo, med drugim vključujejo prebiranje evangelijev, predavanja krajevnih škofov za mlade, družine in katehumene, spodbujanje spovedi, ter nekakšna oblika človekoljubnega dela. Kot je poudaril nadškof Fisichella, bo dogodek tako duhovne kot kulturne narave.

Mestni misijoni se bodo pričenjali v krajevnih stolnih cerkvah, saj so te pomembno znamenje naše vere, namen pobude pa je, da se kasneje razširi po župnijah velemestnih škofij, saj bo s tem dosežen dosti večji učinek na celotnem področju.

Prvi veliki mestni misijon v Evropi so na pobudo kardinala Christopha Schönborna priredili maja 2003 v avstrijski prestolnici. Po dunajskem vzorcu so sledili Pariz leta 2004, Lizbona leta 2005, Bruselj leta 2006 in Budimpešta leta 2007. V manjših razsežnostih so mestne misijone izvedli tudi v drugih mestih, leta 2009 v Regensburgu in leta 2010 v Bratislavi.

Na fotografiji: nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh