Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan ni prikrival zlorab

Objava: 26. 03. 2010 / 08:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan ni prikrival zlorab

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Lombardi o primeru Murphy

Predstojnik tiskovnega urada Svetega sedeža pater Federico Lombardi je včeraj dal izjavo za javnost o primeru duhovnika Murphya, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja spolno zlorabljal številne otroke v zavetišču za gluhoneme v škofiji Milwaukee v ZDA. Največji ameriški dnevnik 'New York Times' je prišel do pisem, v katerih ameriški škofje sprašujejo Kongregacijo za verski nauk, ki jo je takrat vodil Joseph Ratzinger, sedanji papež, kaj naj storijo v takih primerih. Uredništvo ameriškega časnika obtožuje tako ameriške škofe kot Benedikta XVI., da niso ukrepali in so ta primer zakrili.

V izjavi za javnost, ki jo je kot odgovor uredništvu 'New York Timesa' poslal pater Lombardi, ta najprej pove, da gre za strahotne zločine, ki jih je duhovnik Murphy storil, ko je spolno zlorabljal otroke in s tem kršil tudi ameriški zakon. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je Murphy za svoja dejanja zagovarjal pred ameriškim sodiščem, ki pa sodnega procesa ni zaključilo. Kongregacija za verski nauk je bila o vsej zadevi obveščena komaj dvajset let po dogodkih.

Časopis 'New York Times' tudi namiguje, piše v izjavi pater Lombardi, da obstaja povezava med vatikanskim dokumentom Crimen sollicitationis in dejstvom, da cerkvene oblasti niso teh dejanj prijavile civilnim oblastem. V resnici te povezave ni, kajti niti dokument Crimen niti kanonsko pravo nikakor ne prepovedujeta prijave takih dejanj civilnim oblastem.

Kongregacija za verski nauk je bila o tej zadevi obveščena konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko so škofijski uradniki in policija po dvajsetih letih vprašali, kako naj ravnajo v primeru duhovnika Murphya. Kongregacija za verski nauk je bila o zadevi obveščena, ker sta škofija in policija vpraševali, kako naj ravnata glede izjav, ki so bile predmet spovedne molčečnosti, ker je obstajala možnost, da se zlorabi zakrament sprave. Kanonično vprašanje Kongregaciji za verski nauk pa nikakor ni bilo povezano z možnim civilnim sodnim postopkom o kriminalnih dejanjih duhovnika Murphya.

V takih primerih, je rečeno v izjavi za javnost, Zakonik cerkvenega prava ne predvideva avtomatičnih kazni, ampak priporoča, naj obsodba ne izkjučuje niti največjih cerkvenih kazni, kot je odvzem duhovniškega stanu. Ker pa je bil duhovnik Murphy že star, zelo slabega zdravja in je živel osamljeno, da ni mogel nikogar spolno zlorabljati, kot je to delal pred dvajsetimi leti, je Kongregacija za verski nauk predlagala, naj nadškof v Milwaukeeju pri svoji odločitvi upošteva tudi navedeni dejstvi in naj, kot zgled drugim, duhovniku Murphyu prepove javno delovanje, od Murphya pa zahteva, da sprejme popolno odgovornost za svoja težka dejanja. Duhovnik Murphy je nekako štiri mesece po razsodbi umrl, ne da bi sprožil kakšen drug primer, zaključuje izjava za javnost, ki jo je pater Lombardi dal za ameriški dnevnik 'New York Times', povzemamo pa jo po poročanju vatikanskega radia.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh