Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan nocoj pričakuje božično drevo z Bavarske

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 18. 11. 2015 / 09:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan nocoj pričakuje božično drevo z Bavarske

Slovesnosti ob prižiganju lučk se bo udeležila tudi bavarska delegacija.

V Vatikanu nocoj pričakujejo prihod prevoznika iz južne Nemčije, ki bo na Trg sv. Petra pripeljal letošnje božično drevo. 32 metrov visoka smreka prihaja iz kraja Hirschau v bavarskem vladnem okrožju Zgornje Pfalško, zaradi prevoza pa jo je bilo potrebno skrajšati na 25 metrov. Podrta je bila 10. novembra, pred odhodom iz Nemčije pa je prejela tudi blagoslov regensburškega pomožnega škofa.



Smreka bo okrašena v različnih barvah. Del okraskov, ustvarjenih iz gline, namreč prispevajo otroci, ki se zdravijo na onkoloških oddelkih nekaterih italijanskih bolnišnic. Ti okraski bodo predstavljali njihove sanje in želje in so rezultat ustvarjalne delavnice, ki je del programa izdelovanja keramike kot terapije. Ta se izvaja po bolnišnicah s pomočjo Fundacije grofice Lene Thun, otroci pa so v njem sodelovali skupaj s svojimi starši.

Jaslice v letošnjem letu v Vatikan prihajajo iz nadškofije in avtonomne pokrajine Trento. Postavljanje se bo pričelo nekoliko prej kot v preteklih letih, tako da bo vse pripravljeno že na praznik Brezmadežnega spočetja, 8. decembra, ko se slovesno pričenja sveto leto usmiljenja.

Jaslice so nastale v sodelovanju z Združenjem prijateljev jaslic iz Tesera, prikazujejo pa značilne podeželske zgradbe iz okolice Trenta. Sestavlja jih 24 figur v naravni velikosti, izrezljanih iz lesa in pobarvanih. Razdeljene so v dve poglavitni skupini. Osrednje mesto imajo Marija, Jožef in Dete, v drugi skupini pa so trije kralji na poti in v okolici več drugih oseb v značilnih oblačilih iz sredine dvajsetega stoletja v dolomitskih krajih. Ena od figur, sklonjena, da bi pomagala neki starejši osebi, bo prikazovala usmiljenje.

Slovesna osvetlitev drevesa je predvidena v petek, 18. decembra, praznične lučke bosta prižgala predsednik governatorata Vatikanske države, kardinal Giuseppe Bertello, in regensburški škof Rudolf Voderholzer. V Vatikan bo pripotovala tudi velika delegacija z Bavarske, ki jo bo že 16. decembra med splošno avdienco pozdravil papež Frančišek, nemški gostje pa naj bi se srečali tudi z upokojenim papežem Benediktom XVI. in s prefektom Kongregacije za nauk vere, kardinalom Gerhardom Ludwigom Müllerjem.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: VR / AP

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh