Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: nova opazovalnica za Marijina prikazovanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 04. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2023 / 14:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: nova opazovalnica za Marijina prikazovanja
Medžugorje. FOTO: Ivo Žajdela

Vatikan: nova opazovalnica za Marijina prikazovanja

Mednarodna papeška marijanska akademija je ustanovila »Opazovalnico za prikazovanja in mistične pojave v povezavi s podobo Device Marije«.

Kot so ta teden po navedbah spletnega portala Vatican News sporočili s Svetega sedeža, naj bi novo delovno telo razčlenjevalo in pojasnjevalo različne primere marijanskih prikazovanj. Pristojni bodo raziskovali prikazovanja, solze, notranje navdihe, stigme in druge mistične pojave, ki so v teku ali so se že zgodili, vendar še vedno čakajo na potrditev cerkvenih oblasti o njihovi pristnosti. Opazovalnica uradno začenja delovati danes, v soboto, 15. aprila.

Akademija želi konkretno podpreti »raziskovanje, potrjevanje pristnosti in pravilno razširjanje Marijinih prikazovanj, vedno v skladu z naukom Cerkve, pristojnimi oblastmi in veljavnimi merili Svetega sedeža o tem vprašanju«.

Akademija na ta način namerava konkretno podpreti »raziskovanje, potrjevanje pristnosti in pravilno razširjanje takšnih dogodkov, vedno v skladu z naukom Cerkve, pristojnimi oblastmi in veljavnimi merili Svetega sedeža o tem vprašanju«.

P. Stefano Cecchin, predsednik marijanske akademije, je pojasnil, da bo opazovalnica v ta namen sodelovala z izvedenci in raziskovalci ter visokimi predstavniki z znanstvenega področja in s cerkvenimi oblastmi.

Fatima. FOTO: arhiv Družine

Ustvarjanje jasnosti in podpora izobraževanju

Pomembno je zagotoviti jasnost, »saj domnevna sporočila pogosto povzročajo zmedo, širijo strašljive apokaliptične scenarije ali celo obtožbe proti papežu in Cerkvi«. Prav tako je pomembno zagotoviti podporo pri usposabljanju, »saj obravnava določenih primerov zahteva ustrezno pripravo«, je pojasnil p. Cecchin. Po njegovih besedah bi morala opazovalnica »aktivirati nacionalne in mednarodne komisije za ocenjevanje in preiskovanje prikazovanj in mističnih pojavov, o katerih so poročali na različnih območjih sveta«.

Preden bo Vatikan priznal poročila o čudežih in prikazovanjih ali beatificiral ali kanoniziral tiste, ki poročajo o takšnih izkušnjah, bo njihova veljavnost preverjena z znanstvenimi merili.

Preden bo Vatikan priznal poročila o čudežih in prikazovanjih ali beatificiral ali kanoniziral tiste, ki poročajo o takšnih izkušnjah, bo njihova veljavnost preverjena z znanstvenimi merili. Novoustanovljena opazovalnica bo opravljala takšne preiskave za poročila o marijanskih prikazovanjih.

Opazovalnico sestavljata usmerjevalni odbor in osrednji znanstveni odbor. Poleg tega bodo kmalu ustanovljeni tudi območni znanstveni odbori. Ti naj bi ustvarili operativno mrežo, ki bo lahko še bolj razširila območje delovanja. Odbor naj bi deloval redno, po potrebi pa naj bi se sestajal tudi na krajevni ravni.

V Evropi več marijanskih romarskih krajev, ki poročajo o prikazovanjih

Kot še pojasnjujejo pri avstrijskem Kathpressu, je stališče Katoliške cerkve, da so marijanska prikazovanja načeloma mogoča, vendar je takšne dogodke treba podvreči strogemu preverjanju, ki včasih traja tudi več desetletij. V Evropi je več marijanskih romarskih krajev, ki poročajo o prikazovanjih: Medžugorje v Bosni in Hercegovini, Lurd v Franciji, Fatima na Portugalskem, pa tudi La Salette, Notre-Dame du Laus in Paris/Rue de Bac v Franciji, Banneux in Beauraing v Belgiji, Knock na Irskem in Gietrzwałd na Poljskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh