Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: novo poročilo o finančnem nadzoru

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 07. 2021 / 15:09
Oznake: Cerkev, Družba, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2021 / 15:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: novo poročilo o finančnem nadzoru
Švicarski gardisti korakajo mimo sedeža vatikanske banke IOR FOTO: Vatican Media

Vatikan: novo poročilo o finančnem nadzoru

Sveti sedež na finančnem področju trenutno deluje zelo uspešno, predvsem kar se tiče boja proti pranju denarja in proti financiranju terorizma.

To je razvidno iz letnega poročila vatikanske Nadzorne in informativne finančne službe (Autorita di Supervisione e Informazione Finanziaria/ASIF) za leto 2020. Danes objavljeno 52-stransko poročilo tudi kaže, da je notranje in mednarodno sodelovanje očitno zelo uspešno. Leta 2020 so bile na finančnem področju 89-krat prijavljene sumljive dejavnosti, 16 poročil je bilo posredovanih uradu državnega tožilstva. 49-krat so morali informacije o finančnem poslovanju posredovati tudi drugi finančni uradi, ki so bili povezani s 124 osebami.

Po ocenah ASIF »je zabeležen porast pri tistih številkah, ki so nastale v boju proti kriminalnim dejavnostim v skupnih prizadevanjih Svetega sedeža in mesta Vatikan«.

Notranje in mednarodno sodelovanje Vatikana je ocenjeno kot zelo uspešno.

V Vatikanu vedno manj gotovine

V 58 primerih je ASIF pristopil tudi k inozemskim ustanovam, da bi od njih pridobil informacije o 196 osebah. Vatikanski urad je tovrstne informacije sam izdal 19-krat, nanašale pa so se na 104 osebe.

Uporaba gotovine je v Vatikanu vedno manjša – to je pomembno prdvsem na področju boja proti pranju denarja. Vatikanska banka IOR je zdaj že v celoti vključena v mrežo SEPA za izvajanje finančnih prenosov. ASIF kot uspeh ocenjuje tudi vnovično sprejetje Vatikana v skupino Egmont – mednarodno združenje za izmenjavo informacij proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Papež zahteva »popolno preglednost« na finančnem področju

Papež Frančišek je od nastopa svojega pontifikata leta 2013 izpeljal že vrsto reform, ki na novo urejajo gospodarsko in finančno področje v Vatikanu. Pri tem sta temeljnega pomena »popolna preglednost« in upoštevanje mednarodno veljavnih meril. Današnja finančna služba ASIF je bila ustanovljena že leta 2010 med pontifikatom Benedikta XVI., takrat še pod imenom AIF (»Autorita di Informazione Finanziaria«). To je bil eden prvih in najpomembnejših korakov vatikanske finančne reforme.

Dobre ocene pri preverjanju Moneyvala

Evropska komisija proti pranju denarja Moneyval je nedavno v svojem letnem poročilu prvič ocenila tudi učinkovitost prizadevanj vatikanskih finančnih uradov v boju proti pranju denarja in financiranju terorizma. Pri tem je bil Vatikan deležen zelo dobrih ocen.

Potreba po izboljšanju je bila izpostavljena pri boljši specializaciji finančnih posrednikov in učinkovitosti vatikanskega pravosodja. ASIF glede tega opozarja, da je dolžina procesov v Vatikanu močno odvisna od pripravljenosti za sodelovanje s strani tujih pristojnih uradov.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh